Vineri, 19 Mai 2017 17:14

După ce-a lăsat Prahova sub gunoaie, Rosal vrea tarife MAJORATE cu 43%!

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rosal, operatorul selectat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deşeurilor Prahova să facă salubritate în două sectoare din judeţ, totalizând 36 de localităţi, solicită majorarea tarifelor practicate! Propunerea, una care ar putea avea inclusiv conotaţii penale - dacă ne gândim că solicitarea de modificare vine la câteva luni după ce a câştigat licitaţiile - este susţinută de conducerea executivă a ADI, cea care, în teorie, ar trebui să apere interesele primăriilor şi, implicit, ale prahovenilor.

Conducerea executivă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor Prahova - structură din care fac parte Consiliul Judeţean şi 103 dintre cele 104 primării şi care coordonează ridicarea, transportul şi depozitarea deşeurilor din judeţ - a trimis recent adrese oficiale către primăriile membre, recomandându-le autorităţilor locale să aprobe noile tarife propuse de operatorul de salubritate.

Dincolo de atitudinea favorabilă afişată faţă de Rosal, trebuie observat faptul că această majorare de tarife nu are legătură cu introducerea, din 2017, a unei taxe de mediu pentru fiecare tonă de gunoi depozitată la rampă, taxă pe care Rosal deja a introdus-o în facturile oamenilor şi care a dus, deja, la o creştere cu aproximativ 1-2 lei ale cheltuielilor lunare de persoană pentru salubritate în cele 36 de localităţi. Culmea este că taxa a apărut pentru prima dată în facturile pe aprilie, fiind introdusă şi retroactiv, pentru perioada ianuarie-martie. Uniunea Asociaţiilor de Proprietari a contestat introducerea acestei taxe în facturile de salubritate ale populaţiei, considerând că acest lucru nu respectă prevederile legale şi sfătuind administratorii să achite doar tarifele de salubritate de până atunci, fără aceste sume impuse de Rosal în plus.

Ei bine, revenind, după această majorare a cheltuielilor pentru prahovenii care au contracte cu Rosal, operatorul vine acum şi mai cere o creştere, de data aceasta pentru tarifele propriu-zise, tarife pe baza cărora Rosal a câştigat cele două licitaţii organizate de ADI, pentru zona 2 (Ploieşti-Boldeşti) şi zona 6 (Valea Doftanei).

Primul care a sesizat acest lucru a fost primarul comunei Puchenii Mari, fostul consilier judeţean Constantin Negoi, care a anunţat că a convocat o şedinţă, în data de 25 mai, pentru a dezbate propunerea. În funcţie de rezultatul dezbaterilor, Consiliul Local va decide dacă acceptă sau nu propunerea, edilul lăsând de înţeles că sunt şanse reduse pentru o aprobare.

"Primăriei Comunei Puchenii Mari, ca de altfel și altor 35 de primării din Județul Prahova, i-a fost transmisă în data de 17 mai o solicitare din partea ROSAL și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, ce vizează mărirea costului operațional pentru colectarea deșeurilor menajere de la 3 lei și 20 de bani la 4 lei și 21 de bani. Conform adresei transmisă de catre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară se specifică faptul că aceste majorari de preț sunt determinate de creșterea salariului minim pe economie și a tarifului la rampa de depozitare. Primaria Comunei Mari, și eu personal, nu suntem de acord cu aceste majorări care îi afectează pe cetățenii noștri, și în acest sens, am stabilit organizarea unei ședințe de consiliu local la Căminul Cultural din Pietroșani, în data de 25 mai 2017, la orele 18.00, unde vă invităm și pe dumneavoastră, cei care vă plătiți taxele și impozitele, să vă exprimați opinia. În funcție de votul celor 36 de primării membre în Asociația De Dezvoltare Intercomunitară, solicitarea de majorare a tarifului se va pune în aplicare, sau nu. Decizia Comunei Puchenii Mari se va lua în această ședință publică din data de 25 mai", a fost mesajul postat de primarul din Pucheni pe pagina personală de Facebook.

Pe lângă faptul că au introdus în facturile către populaţie o taxă destinată administratorilor rampelor de gunoi şi pe lângă faptul că solicita modificarea tarifelor la câteva luni după ce a câştigat licitaţiile, reprezentanţii firmei Rosal au tupeul să ceară acum majorarea tarifelor de salubritate tocmai după ce au lăsat localităţile deservite sub gunoaie! Zilele trecute, operatorul nu a ridicat deşeurile, pentru că a avut accesul restricţionat la rampa de la Boldeşti Scăeni, din cauza datoriilor acumulate.

Vezi mai jos care sunt noile tarife de salubritate propuse de Rosal şi pe care le recomandă conducerea ADI Managementul Deşeurilor Prahova!

CITEŞTE ŞI:

Încălcări grave ale contractului de salubritate. Cum îşi BATE JOC Rosal de prahoveni!

Blocajul salubrităţii duce la creşteri ale facturilor pentru prahoveni

UAP Prahova contestă introducerea taxei de mediu în facturile Rosal

Conform adresei transmise primăriilor, conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară le recomandă autorităţilor locale să aprobe tarifele propuse de operator şi să-şi mandateze reprezentanţii pentru a vota în Adunarea Generală a Asociaţilor ADI. Pentru utilizatorii casnici din mediul urban, tariful ar urma să crească, în eventualitatea unui vor afirmativ, cu 2,15 lei, de la 4,94 la 7,09 lei de persoană pe lună, majorarea fiind de peste 43%! În mediul rural, acelaşi tarif ar urma să ajungă de la 3,20 la 4,21 lei, majorarea fiind de 31%.

Pentru utilizatorii non-casnici, Rosal cere o majorare de 80,36 lei pe tonă, de la 185,47 la 265,83 lei, creşterea fiind tot de 43%.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.