Joi, 05 Octombrie 2017 15:38

Ce spun reprezentanţii Rafinăriei Steaua Română Câmpina despre incidentul cu o substanţă periculoasă de marţi

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a fost solicitat să intervină, după ce la Rafinăria Steaua Română din Câmpina a fost găsit un recipient din care se scursese mercur, o substanţă deosebit de toxică şi care, dacă ajunge în organism, poate provoca probleme majore. Reprezentanţii rafinăriei din Câmpina au trimis astăzi un punct de vedere oficial, în care precizează că respectiva cantitate de mercur fusese depozitată acolo de către Poliţie şi că în niciun moment nu a fost pusă în pericol sănătatea vreunui angajat.

Reprezentanţii Steaua Română spun, în documentul transmis, că scurgerile de mercur au fost într-o cantitate mult mai mică decât cea care fusese estimată iniţial de autorităţi. Totodată, ei aduc lămuriri şi cu privire la modul în care mercurul a ajuns acolo, precizând că ancheta despre care vorbeau reprezentanţii Poliţiei nu a vizat niciodată societatea, substanţa periculoasă fiind lăsată de Poliţie în custodia rafinăriei pentru că era unul dintre puţinele locuri care asigurau condiţiile necesare păstrării în siguranţă. Vă prezentăm mai jos punctul de vedere oficial transmis de Steaua Română Câmpina:

"Rafinăria Steaua Română SA funcţionează din anul 1895, pe acelaşi amplasament în municipiul Câmpina, Calea Doftanei, nr.15, din judeţul Prahova. În prezent, deşi este în procedura insolvenţei, perioada de observaţie, societatea funcţionează la o capacitate diminuată. Reducerea producţiei are consecinţe inevitabile, în principal minimizarea tururor costurilor, în special cele care exced obiectului de activitate. Conform legii insolvenţei, personalul în funcţie asigură numai continuarea activităţii curente, până la aprobarea unui plan de reorganizare. Sub presiunea acestor factori, societatea a înştiinţat în ziua de 28.09.2017 Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova şi Poliţia Municipiului Câmpina, care au lăsat în custodia Rafinăriei o cantitate de 20,683 KG mercur în anii 1997-2001, că nu mai are posibilitatea de a garanta condiţiile necesare păstrării în siguranţă a acestuia. Mercurul fusese confiscat de politie, în cauze ce nu au nicio legătură cu activitatea rafinăriei şi lăsat în custodie în baza unor procese verbale.

Ca urmare a sesizării Poliţiei de către Rafinărie, la faţa locului s-au deplasat inspectori şi agenţi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova şi Poliţiei Municipiului Câmpina. Cu această ocazie s-a constatat că mercurul lăsat în custodie era păstrat într-un depozit special amenajat, la un loc cu cel deţinut de Rafinărie, rezultat din activitatea acesteia. Dintr-un recipient (ambalaj) metalic, aparţinând Rafinăriei, s-au scurs mai multe particule (picături) cu aspect metalic, de culoare gri, în niciun caz nu poate fi vorba de o cantitate de 0,5 litri, aşa cum a anunţat mass-media.

După raportarea evenimentului, reprezentanţii poliţiei au solicitat sprijinul ISU Prahova-Detaşamentul Câmpina pentru ridicarea şi strângerea substanţei scurse, însă aceştia şi-au declinat competenţa, menţionând însă explicit că nu au fost puse în pericol nici persoane, nici bunuri materiale, fiind suficientă numai izolarea zonei până la ridicarea şi strângerea substanţei scurse de către o firmă specializată în acest sens.

Rafinăria a luat legătura cu o firmă specializată, autorizată, care se va prezenta la sediul societăţii pentru colectarea substanţei. Până la acel moment, incinta unde s-a produs evenimentul a fost sigilată de reprezentanţii poliţiei, societatea urmând să asigure paza.

După cum s-a constatat la faţa locului, toate substanţele amintite anterior se aflau într-un dulap metalic, încastrat într-un alt dulap metalic, ambele purtând sigiliile Rafinăriei Steaua Română SA, accesul fiind strict interzis, astfel încât nu se poate susţine că prezentau un eventual pericol de intoxicaţie pentru sănătatea umană".

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.