Luni, 06 Noiembrie 2017 14:43

Pompierii care au împiedicat un dezastru la Breaza au fost premiaţi

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

11 pompieri din cei 70, care au prevenit o catastrofă la Breaza, au fost premiaţi astăzi la Prefectura Prahova. Aceştia au acţionat rapid în seara zilei de 31 octombrie şi au stins un incendiu la un tren care transporta 2000 de tone de azotat de amoniu, o substanţă puternic explozivă care ar fi putut  pulveriza jumătate din oraş. Intervenţia rapidă a fost cheia reuşitei deoarece dacă azotatul de amoniu ajungea la temperatura de peste 200 de grade Celsius din cauza focului putea exploda cu daune inimaginabile.

Practic, toţi cei care au intervenit la locul incendiului şi-au riscat viaţa în mod conştient şi teoretic nu ar fi avut nicio şansă de supravieţuire deoarece o posibilă deflagraţie ar fi atrenat toată încărcătura trenului, prin simpatie.

La Breaza se aflau aproape 2000 de tone de azotat de amoniu, suficient pentru a rade de pe loc o parte din localitate. Prin comparaţie, în 2004, la Mihaileşti, au explodat numai 20 de tone de azotat şi daunele au fost uriaşe (18 morţi, 13 răniţi, o crater cu o adâncime de 7 metri şi un diametru de 30 de metri, plus că unda de şoc s-a manifestat la peste un kilometru).

Cei 10 pompieri aparţin unităţii din Câmpina şi au fost primii care au intervenit la faţa locului şi cei care au stat în prima linie până la stingerea incendiului izbucnit la unul din vagoanele încărcate cu saci de azotat.

Cei 11 sunt: locotenet-colonel Mihai Drăgan; căpitan Florin Chivu; locotent-colonel Vicenţiu Năstase; plutonier-major  Ştefan Cătălin; sergent-major Claudiu Sevastiţa; plutonier-adjutant Cristinel Tudor; plutonier-major Adrian Croitoru; plutonier-major Mircea Comşa; plutonier-major Constantin Bădiceanu; plutonier-major Mihai Constantinescu;  plutonier-major Dragoş Hodoiu.

Zece din cei 11 pompieri vor fi avansaţi în grad înainte de termen.

Riscul evitat al unei catastrofe în Prahova: Ce forţă ar fi avut explozia ?!


 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.