Miercuri, 08 Noiembrie 2017 10:37

Administraţia Naţională a Penitenciarelor recunoaște că sunt erori în aplicarea Legii recursului compensatoriu

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sindicaliștii din cadrul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor au dezvăluit, miercuri, că ANP recunoaște producerea unor erori în aplicarea prevederilor Legii recursului compensatoriu. "Recent, prin adresa 56981/07.11.2017, Administraţia Naţională a Penitenciarelor recunoaşte într-o circulară internă problemele de sistem în calcularea celor 6 zilele considerate a fi efectiv executate pentru fiecare 30 de zile de detenţie improprie, pentru toată perioada 24 iulie 2017 - 18 octombrie 2017 (nb!). În acest context, reamintim că Ministrul Justiţiei a ignorat toate solicitările şi atenţionările referitoare la pregătirea aplicării acestei legi, şi pentru acest motiv erorile la punerea în libertate pot fi extrem de numeroase şi pot avea consecinţe extrem de grave pentru victimele infracţiunilor, societate şi chiar pentru deţinuţi. Deja instanţele de judecată sunt sufocate de cereri de liberare condiţionată anticipată şi de contestaţii în legătură cu modul în care aceste calcule au fost făcute, în condiţiile în care nu au fost asigurate nici infrastructura informatică corespunzătoare şi nici personal suficient, pentru aplicarea unei legi pentru care, cu intenţie, ministrul Justiţiei a transmis în noaptea precedentă aplicării instrucţiunile necesare", avertizează reprezentanții lucrătorilor din ANP.

Citiți și:  Un violator liberat cu Legea recursului compensatoriu a violat o femeie în centrul Capitalei

Aceștia mai spun că de la Autoritate au venit inclusiv indicaţii pentru specialiştii în evidenţa executării pedepselor, "să ignore adeverinţele referitoare la perioada petrecută în condiţii improprii  în aresturile poliţiei. Aceasta fiind de asemenea o situaţie de natură a înmulţi plângerile deţinuţilor, care vor trebui gestionate de către personalul din penitenciare şi de către instanţele de judecată. Considerăm, deci, că se impune o anchetă serioasă în legătură cu neregulile de organizare a aplicării acestei legi, dar şi demiterea de urgenţă a ministrului justiţiei, cel direct responsabil de acest dezastru", mai arată comunicatul citat.

Citiți și:  135 de tâlhari, 47 de violatori şi 33 de criminali, eliberaţi în prima zi de aplicare a legii privind recursul compensatoriu

Presa centrală scria, zilele trecute, că au existat deja cazuri în care condamnați pentru fapte grave au fost eliberați din greșeală, în urma intrării în vigoare acestei legi. Trei deținuți din Giurgiu, care avea de executat pedepse cuprinse între 5 și 10 ani de închisoare, pentru viol, tâlhărie și trafic de persoane, au beneficiat de noile reglementări, deși ei beneficiaseră, în penitenciar, de condiții la standarde europene.

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.