Vineri, 01 Decembrie 2017 14:19

Fotogalerie: Ziua Naţională la Ploieşti: Prea multe discursuri, prea puţină fasole

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ceremoniile dedicate zilei naţionale la Ploieşti au fost anul acesta printre cele mai slabe din ultimii ani.

Vicepremierul Graţiela Gavrilescu a primit onorul gărzii militare şi prima fază festivităţilor a fost deschisă de discursurile oficialităţilor. La Ploieşti a mai venit şi ministrul de externe Teodor Meleşcanu.

Ploieştenii nu s-au înghesuit prea mult în jurul monumentului lui Mihai Viteazul pentru a asculta discursurile ministrului mediului, primarului sau ale preşedintelui Consiliului Judeţean. Aceştia au venit mai târziu pentru ceea ce era mai important, defilarea.

Mobilizarea de efective pentru defilare a fost extrem de subţire. Militarii din cadrul MApN au venit doar cu două plutoane, completaţi de un pluton de elevi de la Liceul Militar din Breaza. Jandarmii au defilat cu un pluton şi cu mai multe maşini de intervenţie. Cea mai importantă contribuţie şi-au adus-o pompierii de la ISU Prahova cu 9 autospeciale de intervenţie şi cu un pluton de militari echipaţi de intervenţie. Au mai participat maşini ale Poliţiei Naţionale şi ale Poliţiei Locale.

Organizarea a fost deficitară, iar jandarmii nu au reuşit să elibereze complet carosabilul de pe Bulevardul Republicii pentru desfăşurarea în bune condiţii a defilării, astfel că maşinile care treceau în tandem trebuiau să se apropie de axul străzii pentru a nu lovi vreo persoană care filma sau fotografia de pe margine.

Trei avioane de acrobaţie de la Aerodromul din Strejnic au efectuat zboruri la joasă înălţime şi o serie de manevre spre bucuria publicului. La final au putut fi văzute pe cer şi 3 avioane de vânătoare F16 care se întorceau de la defilarea de la Bucureşti.

Un grup de reenactori (grup de reconstituire istorico-militară) îmbrăcaţi în uniforme din Primul Război Mondial au defilat alături de trupe şi au explicat ploieştenilor toate efectele din echipamentul unui soldat român din perioada 1916-1918.

Fasolea cu cârnaţi

Administraţia Serviciilor Sociale a Primăriei Ploieşti a pregătit 3000 de porţii de fasole cu cârnaţi, iar oamenii au format două cozi uriaşe în dreptul cortului respectiv. Unii ploieşteni s-au arătat nemulţumiţi că sunt atât de puţine porţii, iar unul a făcut scandal că este filmat în momentul în care trebuia să-şi primească farfuria de fasole. A refuzat să-şi mai ia porţia şi a plecat vociferând.

Oamenii au mai stat o vreme lângă scena din spatele statuii lui Mihai Viteazul unde au evoluat ansamblul „Flacăra Prahovei“ al Filarmonicii „Paul Constantinescu“ precum și artiști ai Casei de Cultură „I.L. Caragiale“  și ai Teatrului „Toma Caragiu“ Ploiești.

O trupă de muzică populară a atras o parte din mulţime în jurul scenei din spatele statuii lui Mihai Viteazul.

Seara este programată o retragere cu torţe. De la ora 18, militarii se vor deplasa cu torţe de pe platoul din faţa Palatului Administrativ până la statuia domnitorului Mihai Viteazul.

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.