Luni, 04 Decembrie 2017 05:08

Cod portocaliu de avalanșă, în Bucegi și Făgăraș

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Risc însemnat de producere a avalanșelor în Bucegi și Făgăraş, unde alerta a fost ridicată de meteorologi la nivelul 3, pentru altitudini de peste 1.600 de metri. Potrivit ANM, la munte s-au semnalat precipitaţii mixte la altitudini mai mici de 2.000 metri şi sub formă de ninsoare pe creste. Precipitaţiile au avut şi caracter de aversă, iar temporar la altitudini mai mici de 1.500 metri s-au semnalat ploi ce izolat au depus polei în Bucegi.

Vremea se va răci, mai semnificativ pe creste, unde va deveni local geroasă. Din cauza acestei evoluții, la altitudini de peste 1.600 m, stratul actual de zăpadă proaspătă şi umedă de până la 10 cm depus în ultimele 24 ore va îngheţa la suprafaţă, iar pe fondul intensificărilor vântului se vor forma şi cruste de vânt (cu rezistenţă scăzută), precum şi acumulări de zăpadă pe văile şi zonele adăpostite.

Pe pantele înclinate chiar şi în condiţii de slabe supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat, în funcţie de condiţiile locale, chiar şi mai mari, în special la peste 1.800 m.

La Vf. Omu, duminică seară, grosimea stratului de zăpadă ajungea la 95 de centimetri, în timp ce la Bâlea Lac măsurătorile indicau 90 de centimetri.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.