Joi, 04 Ianuarie 2018 07:59

15% din amenzile recuperate de ANAF se vor transforma în bonusuri pentru inspectori

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O ordonanţă de urgenţă adoptată la finalul lui 2017 permite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală  să reţină la bugetul propriu 15% din sumele recuperate de la contribuabili, fonduri pe care să le transforme în premii acordate angajaţilor. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial pe 29 decembrie și urmărește să stimuleze inspectorii astfel încât să crească gradul de colectare, argumentându-se că există un "grad scăzut de satisfacţie în ceea ce priveşte condiţiile de muncă".

" Începând cu anul 2018, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin înfiinţarea unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, poate reţine, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ fiscale, procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie  penală care au la baza  sesizări ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, rămase definitive în sistemul căilor de atac, reprezentând:

  1. a) impozite, taxe şi contribuţii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silită;
  2. b) obligaţii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silită;
  3. c) valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;
  4. d) repararea prejudiciului material şi sume confiscate prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la baza sesizări ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită", menționează documentul.

Constituirea veniturilor se face din sumele stinse într-un exerciţiu financiar, cu condiţia că actele prevăzute la alin.(1) prin care au fost stabilite sumele respective să rămână definitive în sistemul căilor de atac în acelaşi exerciţiu financiar.

În proiectul actului normativ, Ministerul de Finanțe preciza că "în primele trei trimestre ale anului în curs au fost înregistrate 1.086 încetări ale raporturilor de serviciu" în ANAF. "Echipele de control sunt supuse presiunilor din partea contribuabililor, de multe ori fiind formulate plângeri penale împotriva membrilor lor sau se confruntă cu ameninţări din partea contribuabililor, în special din partea celor care se afla în zona de criminalitate economică", se arată în nota de fundamentare.

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.