Marți, 23 Ianuarie 2018 06:43

Depunerea Declarației 600, amânată până la 1 martie

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un proiect de ordonanță de urgență privind prorogarea termenului de depunere a formularului 600 a fost publicat, luni seară, de Ministerul Finanțelor Publice, la scurt timp după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat această amânare și a adus în discuție chiar eliminarea completă a declarației. Documentul publicat de MFP prevede amânarea termenului de depunere, care ar fi expirat pe 31 ianuarie, până la 1 martie. În nota de fundamentare care însoțește proiectul se invocă necesitatea informării contribuabililor, mai ales că, pentru mulți dintre cei vizați, acest formular reprezintă o noutate. "Având în vedere faptul că prin noul model fiscal de reformare a sistemelor sociale din România, declarația se depune și de către unele categorii de persoane care nu au avut această obligație înainte de 1 ianuarie 2018, cum ar fi persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, investiții, asocieri cu persoane juridice sau din alte surse, pentru a veni în sprijinul acestora, se impune luarea unor măsuri privind prorogarea termenului de depunere a acestei declarații", argumentează inițiatorii proiectului.

Nota de fundamentare mai consemnează că "măsurile propuse prin proiectul de act normativ sunt favorabile persoanelor fizice care realizează venituri activități economice desfășurate în mod independent, cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau alte surse, deoarece amână termenul până la care se depune declarația care stă la baza stabilirii contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice care obțin astfel de venituri, evitând riscul neconformării, și asigurând, în același timp o perioadă mai mare de informare, protejându-se astfel buna-credinţă a contribuabililor."

"Am solicitat pe 31 ianuarie, în prima şedinţă de guvern, să adopte ordonanţă pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru a le da posibilitatea ca în perioada următoare să meargă până la eliminarea declaraţiei 600 cu condiţia să găsească soluţia pentru ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuţii să rămână asiguraţi în sistemul de asigurări. Şi să găsească o soluţie civilizată pentru a evita disconfortul celor care au fost sau cei care ar trebui să meargă să depună această declaraţie. (...) S-a promovat şi s-a comunicat foarte prost. Din acest motiv, le-am cerut colegilor mei să nu se mai exprime pe acest subiect pentru că majoritatea nu l-au înţeles, nici nu a fost explicat bine. După ce se instalează Guvernul, să explice în detaliu despre ce e vorba", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Aproximativ 210.000 de contribuabili ar fi trebuit să depună această declarație, până la 31 ianuarie.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.