Miercuri, 24 Ianuarie 2018 14:29

Foto/Video: Serbare provincială la Ploieşti de ziua Unirii, salvată de un oficial din Basarabia

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Serbarea Unirii de la 1859 la Ploieşti s-a desfăşurat în curtea Muzeului de Istorie pe tipicul cunoscut şi prăfuit: oficialităţi, discursuri, aplauze, depuneri de coroane, gură-cască de partid, jandarmi, poliţie la porţi, cetăţenii afară, pe trotuar. A fost parcă o petrecere a politicului la care au asistat de pe margine şi câţiva ploieşteni.

Singura pată de culoare a fost discursul unui preşedinte de raion din Republica Moldova, fost luptător în războiul din Transnistria. Acesta şi-a exprimat părerea de rău că nici acum românii nu au reuşit să desăvârşească unirea completă a naţiunii, dar a mulţumit totuşi ultimelor guvernări ale României care au avut o nouă deschidere faţă de românii din Basarabia. Acesta a încheiat cu urarea unei Românii reîntregite, făcând referire la posibila unire cu Republica Moldova.

La final, după depunerea de flori la bustul principelui Cuza,  social-democraţii au plecat, iar Hora Unirii a fost jucată doar de către aldişti şi liberali.

Ulterior, un grup de reenactori din cadrul Asociaţiei „6 Dorobanţi“ a prezentat uniformele şi echipamentul unor ostaşi din cadrul legiunilor grănicereşti şi de artilerişti din timpul domniei lui Cuza.

Din păcate, românii din ziua de azi nu ştiu mare lucru despre ce s-a petrecut acum 159 de ani, nici măcar nu conştientizează că fără actul respectiv am fi trăit în state mici şi fără importanţă (Moldova şi Ţara Românească).

 

 

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.