Duminică, 28 Ianuarie 2018 08:10

Risc mare de avalanșă, în Bucegi și Făgăraș

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Meteorologii au emis avertizări de avalanşă pentru masivele Făgăraș și Bucegi, unde, la altitudini de peste 1.800 de metri, riscul este mare, de nivel 4 pe o scară de 1 la 5, iar sub 1.800 de metri este considerat însemnat, de nivel 3.

"În partea superioară, primii 10-20 cm de zăpadă s-au umezit uşor, dar în profunzime s-a menţinut structura mai stabilă a zăpezii. Temperaturilor diurne uşor negative ce se vor înregistra pe fondul insolaţiei vor duce la o uşoară scădere a stratului prin umezirea şi topirea zăpezii de la suprafaţă, unde pe timpul nopţii se vor forma cruste subţiri de gheaţă, cu rezistenţă scăzută. Se vor menţine condiţiile necesare curgerilor superficiale de zăpadă, iar în zonele mai abrupte cu cantităţi mai mari de zăpadă riscul declanşărilor avalanşelor (inclusiv a celor spontane) se va menţine la acelaşi nivel datorită alunecării ultimului strat mai recent de zăpadă depus peste cel vechi, întărit şi mai stabil, aflat dedesubt. În cazuri de supraîncărcări oricât de slabe (cu turişti, schiori, etc), riscurile vor fi amplificate", avertizează meteorologii.

La altitudini mai mici, "atât temperaturile diurne pozitive, cât şi insolaţia vor duce în continuare la topirea zăpezii, iar apa rezultată va pătrunde în interiorul stratului, ducând astfel şi la umezirea stratului din profunzime. Pe versanţii mai înclinaţi se vor menţine riscurile declanşărilor avalanşelor de topire de suprafaţă, iar spontan a curgerilor superficiale de zăpadă, riscul fiind amplificat la supraîncărcări".

În acest weekend, pârtiile de pe Valea Prahovei sunt pline de turiștii care profită de vremea însorită și de prețurile care au mai scăzut, față de perioada sărbătorilor.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.