Marți, 06 Februarie 2018 09:13

Ministrul Justiției: În 2016 - 2017, o treime din fondurile pentru investiții la nivelul instanțelor au fost alocate Curții de Apel Ploiești

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a răspuns, într-o postare pe Facebook, senatorului Robert Cazanciuc, după ce acesta din urmă a criticat situația lucrărilor la Palatul de Justiție din Ploiești, proiect demarat în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Citiți și:  Un senator PSD critică situația Palatului de Justiție din Ploiești. Ce-i răspunde Tudorel Toader

"Pentru investițiile în sediile de instanță, finanțate din buget propriu, prioritatea Ministerului Justiției constă în finalizarea lucrărilor începute în anii anteriori precum și cele nefinalizate în cadrul Acordului de Împrumut cu Banca Mondială.  Valoarea acestor angajamente este de două ori mai mare decât bugetul mediu anual (pe ultimii 5 ani) de investiții al Ministerului Justiției. În perioada 2016-2017, 33,61% din fondurile totale pentru investiții la nivelul instanțelor, au fost alocate Curții de Apel Ploiești, în principal pentru finalizarea obiectivului de investiții Palatul de Justiție Prahova și a lucrărilor de Consolidare şi reparații capitale Tribunalul Prahova. Pentru anul 2018, alocarea este de 40,76%", a anunțat Tudorel Toader.

Acesta spune că noi lucrări ar trebui să fie angajate exclusiv în baza prioritizării rezultate în urma bilanțului principalelor obiective de investiții în infrastructura fizică a instanțelor şi parchetelor.

"De asemenea, conform studiului de pre-fezabilitate, contractat de către Ministerul Justiției în anul 2015, în județul Prahova, localitatea Berceni, va fi realizat un Penitenciar a cărui valoare estimată, conform studiului depășește 100 milioane de euro", a precizat ministrul.

Programul național de consolidare a infrastructurii instanțelor de judecată cuprinde 27 sedii de instanțe, se derulează prin bugetul MDRAP și este operat de către Compania Națională de investiții.

Tudorel Toader a prezentat, în aceeași postare, și situația pe componente:

"Componenta 1 - de reabilitare a sediilor existente ale instanțelor – total de 14 obiective, din care: 2 sedii de instanță finalizate, 3 instanțe – lucrări în curs de execuție, 9 instanțe – lucrări de intervenții aflate în etapa de proiectare și avizare.

Componenta 2 – de execuție a sediilor noi de instanță – în luna februarie 2017 (la mai mult de 2 ani de la demararea programului), componenta nu era operațională. Începând cu data de 03.05.2017, moment la care a fost emis Ordinul Ministrului Justiției pentru aprobarea Temelor standard de proiectare, componenta a devenit operațională. Cu toate acestea, dintr-un total de 13 sedii noi de instanțe incluse în program, numai pentru 4 s-au putut continua dezvoltarea investițiilor, deoarece situații juridice în legătură cu terenurile transmise Ministerului Justiției (chiar și de 5 ani), nu au permis continuarea demersurilor. A fost elaborat un plan de măsuri pentru fiecare situație identificată".

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.