Joi, 01 Martie 2018 13:41

Asistaţii din Ploieşti, scoşi la deszăpezire. Nu toţi, ca să nu se epuizeze...

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce, în ultimele zile din februarie, doar 13 beneficiari de ajutor social şi masă la cantină au ieşit la deszăpezire în Ploieşti, autorităţile au anunţat astăzi, în prima zi din martie, că numărul a crescut considerabil şi că persoanele care fac muncă în folosul comunităţii au fost trimise să cureţe mai multe unităţi de învăţământ, parcări publice şi parcuri. Primarul municipiului, Adrian Dobre, a explicat pentru Telegrama cum funcţionează acest sistem, unul care le dă autorităţilor posibilitatea să folosească la muncă aceşti beneficiari de facilităţi sociale, însă le dă şi asistaţilor posibilitatea să se eschiveze de la sarcinile grele.

În esenţă, ploieştenii care primesc ajutor social şi alimente de la cantina Primăriei sunt obligaţi să presteze un anumit număr de ore de muncă în folosul comunităţii, de la 16 până la 96 pe lună. În caz contrar, ei pierd aceste drepturi. Numai că normele actuale nu stabilesc şi un program clar. În teorie, beneficiarii trebuie să vină în prima zi a fiecărei luni la locurile unde au fost repartizaţi şi să stabilească un program de lucru. În practică, însă ei pot refuza muncile care nu le convin, fără a pierde şi beneficiile, câtă vreme reuşesc să-şi facă "norma" până la finalul lunii respective.

Astăzi, în prima zi din martie, câteva zeci de ploieşteni aflaţi în această situaţie s-au prezentat la SGU, Parcul Municipal Vest sau Clubul Sportiv şi au fost trimişi să îndepărteze zăpada. Vestea vine după ce, zilele trecute, pe final de lună, autorităţile recunoşteau că s-au putut baza la deszăpezire doar de 13 asistaţi, în condiţiile în care ceilalţi îşi făcuseră numărul obligatoriu de ore din timp.

"Beneficiarii de ajutor social şi de masă la cantină vor efectua orele în folosul comunităţii în această perioadă prin îndepărtarea stratului de zăpadă şi de gheaţă în diferite zone din oraş. Beneficiarii de ajutor social, în funcţie de numărul membrilor aflaţi în dosar, au de efectuat între 16 ore şi 72 de ore de muncă lunar, iar beneficiarii de masă la cantină au de efectuat în funcţie de numărul de porţii între 32 de ore şi 96 de ore de muncă lunar. Astăzi, 1 martie 2018, beneficiarii de ajutor social lucreză la degajarea stratului de zăpadă din curţile unităţilor de învăţământ din Ploieşti", se arată într-un comunicat de presă trimis de municipalitate.

Primarul Adrian Dobre a oferit pentru Telegrama mai multe amănunte despre modul în care decurge această activitate: "Avem trei categorii mari de servicii din cadrul Primăriei care beneficiază de munca acestor persoane, sunt 195 de persoane la SGU, plus 3 la sere, sunt 66 la CSM şi 41 la Parcul Municipal Vest. Aceste persoane au două categorii de facilităţi sociale, unele primesc hrană prin Cantina Socială, altele primesc bani, în funcţie de veniturile pe care le au, sumele mergând până la 350 de lei pe lună. Nu toţi asistaţii social trebuie să presteze muncă; de exemplu, dacă într-o familie sunt cinci membri asistaţi, o singură persoană poate să presteze pentru toţi cinci, dar prin cumularea numărului de ore. Astfel, ei lucrează între 16 ore pe lună - adică două zile, dacă ar lucra la program de opt ore - şi până la 96 de ore pe lună, care ar însemna cam 12 zile. Nu-i obligă nimeni să vină să muncească aceste zile începând cu data de 1. Ei trebuie să se prezinte pe data de 1 a fiecărei luni la locurile unde sunt repartizaţi şi să li se prezinte de către administratorii de aici, în funcţie de numărul de ore de muncă pe care le au, activităţile pe care trebuie să le presteze şi unde. Dacă ei nu prestează orele de muncă, nu beneficiază de ajutorul respectiv. De-a lungul timpului, uşor-uşor, au început să renunţe şi s-a ajuns de la aproximativ 600 până la vreo 300. Astăzi, în prima zi din lună, cei care s-au prezentat la Parcul Municipal Vest şi la CSM, pentru că nu aveau ce să facă acolo, au fost redistribuiţi la curăţenie la o serie de şcoli şi grădiniţe, respectiv Şcoala «Nicolae Iorga» de pe strada Minerva, în zona Hipodromului la Şcoala «Mihai Eminescu», fosta Şcoală 15 şi grădiniţa cu program prelungit din incinta Şcolii 15 şi pe strada Stadionului la Şcoala «Sfânta Vineri» şi grădiniţa din incintă. Oamenii care s-au prezentat astăzi au fost arondaţi în aceste locaţii. Aşa funcţionează sistemul, legea nu-i obligă la un program fix, însă regula este ca ei să se prezinte în prima zi a lunii". Problema, recunoscută de autorităţi, este că beneficiarii pot să şi întârzie. "Astăzi au fost pe teren câţiva dintre ei, cei care s-au prezentat", a mai afirmat edilul.

În paralel, pe lângă oamenii care au îndepărtat gheaţa şi zăpada la unităţile de învăţământ, cei repartizaţi să muncească la SGU s-au ocupat de curăţarea parcărilor cu plată din zona centrală, a parcării de lângă cimitirul Viişoara şi a parcului de la Sala Sporturilor, ne-a declarat directorul societăţii, Ovidiu Negulescu, precizând că astăzi s-a bazat pe aproximativ 50 de asistaţi, din totalul de aproape 200.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.