Duminică, 04 Martie 2018 10:45

41 de ani de la cutremurul care a ucis peste 1.500 de oameni. Cum te poți salva, în caz de seism

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, pe 4 martie, se împlinesc 41 de ani de la cutremurul devastator careîm la această dată, în 1977, a curmat 1.570 de vieți, a rănit peste 11.000 de oameni și a distrus orașe întregi. Capitala a fost, de departe, cea mai afectată localitate, aici fiind înregistrate și cele mai multe victime.

Cutremurul, cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, a avut loc la ora 21.22 și a durat 56 de secunde, destul pentru a distruge peste 30.000 de locuințe și a prinde sub dărâmături mii de oameni.

În zilele noastre, lecția nu pare să fi fost învățată pe deplin. Listele cu imobilele de locuit încadrate în clasă de risc seismic reapar periodic, mai des în presă, mai rar în planurile autorităților. Și așa, însă, proiectele care vizează această clădiri sunt, de mulți ani, neconcretizate, Ceva mai repede merge treaba pe partea de investiții în echipamente și pregătire pentru intervenții în caz de cutremur. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență se axează, deja de câțiva ani, pe pregătirea proprie și pregătirea populației.

Chiar zilele trecute, IGSU și DSU au lansat portalul fiipregatit.ro, în care o secțiune este dedicată exclusiv unui ghid de acțiune în caz de cutremur. Iată cum vă sfătuiesc specialiștii să procedați, într-o astfel de situație:

ÎNAINTE DE EVENIMENT

Executaţi lucrări de reparaţie şi întreţinere la clădirile care necesită acest lucru.

Nu faceţi modificări la clădiri, în vederea măririi sau micşorării unor spaţii, care afectează structura de rezistenţă a acestora;

Nu montaţi instalaţii grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare, etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă.

Pregătiţi-vă rucsacul pentru situaţii de urgenţă: rucsacul pentru situaţii de urgenţă conţine obiecte care vă ajută să supravieţuiţi timp de 3-5 zile, în cazul în care este nevoie să părăsiţi locuinţa.

Priviţi în locuinţa dumneavoastră şi încercaţi să vă imaginaţi ce ar putea să se întâmple în fiecare cameră dacă s-ar produce un cutremur.

ÎN TIMPUL EVENIMENTULUI

Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului.

Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.

Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.

Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.

Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.

Protejaţi-vă capul şi faţa.

Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.

Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotile şi protejaţi-vă capul şi ceafa.

Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.

Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.

ATENŢIE ! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.

DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

DACĂ SUNTEŢI ÎNTR-UN VEHICUL rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie. Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

DACĂ VĂ AFLAŢI PE MUNTE fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.

DUPĂ EVENIMENT

Încercaţi în primul rând să rămâneţi calm. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.

Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.

Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este mposibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.

Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.

Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.

Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.

Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. În cazul în care se constată emisii de gaz, închideţi robinetul de alimentare cu gaz, îndepărtaţi sursele de foc şi deschideţi fereastra.

Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.

ATENŢIE! Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.

Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !

Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.

Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.

În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.