Joi, 08 Martie 2018 14:19

Probleme după topirea zăpezii, în 19 localități, din șase județe

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 120 de pompieri cu 40 mijloace tehnice au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de topirea stratului de zăpadă și creșterii nivelului pânzei freatice din anumite zone, a anunțat joi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. "În cursul zilei de ieri și în timpul nopții, pompierii militari au acționat pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate, fără a exista situații care să pună în pericol viaţa comunităţilor si bunurile acestora. Astfel, la nivel național au fost înregistrate efecte de vreme rea în 19 localități din șase județe (Dolj, Giurgiu, Olt, Prahova, Teleorman și Vâlcea). Cu eforturi susținute, pe durata zilei de ieri și în cursul nopții, pompierii militari au acționat pentru evacuarea apei din 5 locuințe, 21 anexe gospodărești, 104 curţi și subsoluri inundate, precum și pentru decolmatarea podețelor blocate de aluviuni", se arată în informarea transmisă de IGSU.

Sursa citată menționează că joi, la prânz, cele mai mari probleme se înregistrează în județul Teleorman. În comuna Drăgănești Vlașca (satele Drăgănești Vlașca, Comoara și Văceni), au fost inundate peste 80 de gospodării și anexe, mai multe hectare de teren arabil, iar circa 140 de fântâni au fost colmatate. De asemenea, DJ 503 este inundat pe o distanță de circa 200m, iar drumul național DN5 (E70), pe o lungime de 100 m, însă pompierii acționează pentru remedierea situației în cel mai scurt timp. În cursul nopții, salvatorii din cadrul ISU Teleorman împreună cu autoritățile locale au supraînălțat cu saci de nisip îndiguirile a două acumulări de ape, rezultate în urma topirii zăpezii.

O altă situație deosebită s-a înregistrat în localitatea Boldești – Scăeni din județul Prahova, ca urmare a manifestării alunecării/tasării terenului în zona Seciu. În urma lăsării pământului, au fost afectate două gospodării, o porțiune de stradă și 3 autoturisme. Din cele două gospodării afectate, patru persoane s-au mutat la rude pe durata efectuării studiilor privind evoluția situației. Pompierii prahoveni împreună cu experți ai altor autorități locale desfășoară acum acțiuni pentru evaluarea pagubelor și monitorizare a zonei de manifestare.

Citiți și: Gospodării evacuate, la Boldești, din cauza tasării unei porțiuni de teren - FOTO

"La nivelul Centrului Operațional Național al IGSU, este monitorizată permanent evoluția situației operative din zonele afectate și cele aflate sub atenționare Cod Galben de inundații, fiind posibilă, la nevoie, suplimentarea efectivelor din teren, dar și a mijloacelor de intervenție. De asemenea, la nivel local, sunt monitorizate cursurile de apă pe care se înregistrează creșteri de debite și sunt transmise rapoarte operative către structurile de coordonare și conducere a intervențiilor. Având în vedere încălzirea vremii, recomandăm cetățenilor să curețe șanțurile și rigolele de scurgere a apei rezultată în urma topirii stratului de zăpadă și să semnaleze inundațiile locale prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112", au transmis reprezentanții IGSU.

Sursa foto: IGSU

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.