Sâmbătă, 07 Aprilie 2018 10:36

Rachetele americane ajung la Ploiești. O unitate in oraș va fi dotată cu sisteme HIMARS

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O baterie de rachete sol-sol americane va ajunge la Ploiești și va intra în dotarea Batalionului 96 LAROM „Mircea Voievod“ cu sediul în Ploiești, potrivit presei militare. Este vorba de achiziția a 54 de lansatoare mobile de rachete sol-sol HIMARS produse de compania Lockheed Martin, care vor fi distribuite prin țară la unitățile de artilerie. Câteva baterii vor ajunge și la Brigada 8 Larom cu sediul în Focșani, dar care are un batalion de luptă (Batalionul 96 Larom) la Ploiești.     

Un reportaj al Trustului de Presă al Ministerului Apărării făcut la Ploiești dezvăluie noutatea dar arată și lipsa de comandanți care se resimte la nivel de subunități.

Din această cauză, pentru îndeplinirea sarcinilor operative, comandantul batalionului, locotenent-colonel Sabin Sucală, a decis să formeze o singură baterie de instrucție, scrie presamil.ro.

„Unitatea noastră va fi printre primele din Armata României care vor fi dotate cu noile lansatoare multiple de rachete HIMARS. Toți artileriștii își vor dori să intre în contact cu aceste sisteme performante“, a declarat  locotenent-colonel Sabin Sucală, comandantul batalionului ploieștean.

Comandantul arată că odată cu noile lansatoare moderne, vor fi făcute modificări în infrastructura unității, construcții și namenajări noi, iar militarii deja urmează cursuri de perfecționare la Universitatea de Apărare Carol I. Unii militari ai unitățiii vor face cursuri de specializare în Statele Unite pentru acomodarea cu sistemul de rachete HIMARS .

România a semnat în februarie 2018 contractul prin care a cumpărat 3 sisteme de rachete „Himars“, în valoare de un 1,5 miliarde de dolari. Costul unui singur lansator mobil se ridică la valoarea de  5,1 milioane de dolari.

Cele 54 de sisteme de lansare de rachete, dirijate prin GPS, sunt capabile să lovească ținte terestre la o distanță maximă de 300 de kilometri. Sistemul „Himars“ este compatibil cu cel deținut de NATO și face parte din angajamentul pe care România îl are în relația cu Statele Unite și cu Alianța Nord Atlantică.

În prezent, armata are sisteme de rachete care pot ajunge la o distanță maximă de 45 de kilometri şi care nu pot fi dirijate.

Sursa: Presamil.ro

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.