Duminică, 08 Aprilie 2018 07:14

COD ROȘU pe Valea Prahovei. Este RISC MARE de producere a avalanșelor, în Bucegi

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Meteorologii au emis cod roșu de avalanșă, valabil în minivacanța de Paște, în Bucegi, la altitudini de peste 1800 de metri. Riscul este evaluat la nivel 4 din 5 posibile, în condițiile în care, potrivit ANM, "vremea caldă şi insolaţia vor determina umezirea puternică a stratului. Apa rezultată din topire se va acumula în strat, creând pelicule de apă peste crustele de gheaţă prezente încă în strat, pelicule peste care straturile de zăpadă din partea superioară pot aluneca cu uşurinţă. Declanşările de avalanşe se vor produce spontan pe pantele suficient de înclinate, prin supraîncărcarea stratului cu apa acumulată din topirea zăpezii, iar o slabă supraîncărcare cu turişti sau schiori va accentua riscul declanşărilor. În anumite situaţii, vor fi angrenate şi straturi mai vechi de zăpadă, ceea ce poate duce la avalanşe de dimensiuni mari".

"Se vor semnala şi avalanşe cu punct de plecare de la peste 1800 m sau avalanşe a căror curgere poate coborî sub 1500 m, în zone unde stratul de zăpadă este deja extrem de redus", au mai anunțat meteorologii, astfel că, și la altitudini mici, riscul este unul însemnat, aici fiind valabil un cod portocaliu.

Încă de acum două zile, în condițiile în care un număr mare de turiști se află în acest weekend, pe Valea Prahovei, unde petrec minivacanța de Paște, MAI a emis un avertisment referitor la riscul mare de producere a avalanșelor: "Nu vă lăsaţi înşelaţi de vremea caldă, pe Platoul Bucegi există un risc ridicat de avalanşă! Sunt vizate toate traseele montane care pornesc din Buşteni către crestele Bucegilor. Vă sfătuim să urcaţi pe munte doar cu telecabina şi să nu vă îndepărtaţi din zona Babelor şi a Sfinxului."

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.