Marți, 10 Aprilie 2018 11:15

Eroarea radarului nu mai anulează amenda

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O decizie a instanţei supreme spune că marja de eroare a aparatelor radar nu va mai luată în calcul atunci când şoferii vor contesta o amendă. Fiecare radar poate arăta o viteză mai mică sau mai mare cu 3 kilometri pe oră decât cea reală. Era şi motivul pentru care mulţi şoferi contestau sancţiunile poliţiştilor, în speranţa că judecătorii le micşorau amenzile sau chiar le dădeau permisul de conducere înapoi.

O decizie recentă a instanței supreme spune însă că nu va mai putea fi invocată marja de eroare a aparatelor radar.

„Acea marja de eroare de +/- 3 kilometri trebuia aplicată. Dacă o persoană era prinsă de aparatul radar cu 102 km la oră, se aplica această marjă și judecătorul constata că era de fapt vorba de 99 de km și, nedepășindu-se limita de 100 pentru acea porțiune de drum, ar fi fost vorba doar de o amendă contravențională, nu și de reținerea dreptului de a conduce pe o perioadă de trei luni. Aceasta era una dintre armele care puteau să fie folosite de contravenienți“, explică avocatul Florin Tîrnovan.

Decizia instanței supreme îi bucură cel mai mult pe poliţişti.

„Elimină teoria chițibușului permanent prin care conducătorul auto, în loc să-și asume răspunderea și să puna siguranța sa și a celorlalți mai presus de aceste tertipuri, caută tot timpul să scape de răspundere“, afirmă Bogdan Toader, lider sindicatul Europol.

Decizia urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Acela va fi momentul în care noua reglementare va intra în vigoare.

Sursa: Digi24

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.