Duminică, 06 Mai 2018 10:21

Ploieșteni, vara asta uitați de sandale și tricouri! Autoritățile din județ luptă împotriva căpușelor cu... bocancii

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În plină discuție privind modalitatea în care ar putea fi asigurate, în acest sezon, la Ploiești, servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, autoritățile dovedindu-se incapabile să atribuie un contract indispensabil pe timp de vară, ploieștenii trebuie să se apere cum pot de atacul insectelor.

Citiți și:  Prefectul nu a aprobat solicitarea primarului Dobre de a declara o stare de alertă în Ploiești și într-o comună prahoveană

Citiți și: Ce a spus primarul Adrian Dobre după decizia prefectului

Practic, singurele măsuri concrete care s-au conturat în ultimele zile sunt sfaturile pe care Direcția de Sănătate Publică le-a transmis ploieștenilor, îndemnați să se apere de țânțari și căpușe prin renunțarea la sandale, papuci, tricouri și pantaloni scurți, prin utilizarea aerului condiționat în locul geamurilor larg deschise și prin împrăștierea de insecticid în și pe lângă locuință. Asta chiar era treaba autorităților, dar, deh!, la sfaturi nu-i întrece nimeni.

Cum problema dezinsecției nu pare să-și găsească prea curând rezolvare, iată ce recomandări a formulat DSP Prahova, pentru cetățenii lăsați pe cont propriu în confruntarea directă cu insectele:

>>> INFORMAREA POPULAȚIEI CU PRIVIRE LA INFESTAREA CU CĂPUȘE <<<

Boala Lyme,  este cea mai comuna infectie al carei agent etiologic se transmite prin capusa. Atragem atentia populatiei despre masurile ce trebuiesc intreprinse spre a evita infestarea cu capuse.

MĂSURI DE PROTECŢIE PERSONALĂ ÎMPOTRIVA INFESTĂRII CU CĂPUŞE

  1. Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.
  2. Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
  3. Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
  4. Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.
  5. Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.
  6. Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg.

>>> INFORMAREA POPULAȚIEI ÎMPOTRIVA INFESTĂRII CU VIRUSUL WEST NILE <<<

Ce trebuie sa stim despre tantari?

-Tantarii transmit agenti patogeni care produc imbolnaviri la om si la animale. Bolile cele mai raspandite sunt arbovirozele, dintre acestea facand parte si infectia cu virusul West Nile. Pentru a-si depune ouale femelele de tantari se hranesc cu sange. In timp ce se hranesc cu sange ele se infecteaza cu agenti patogeni de la om sau animale sau ii transmit acestora.

- Tantarii traiesc si se dezvolta in preajma noastra, unde ii gasim fie sub forma de larve (oua), fie sub forma adulta.

 Larvele de tantari se gasesc:

- In apa acumulata in subsolurile blocurilor;

 - In apa care nu se scurge din canalizarea infundata;

- In baltile care se formeaza in apropierea locuintelor, din apa care curge din conductele sparte si din alte instalatii neintretinute;

 - In apa de ploaie pastrata in butoaie/vase in curte;

- In apa acumulata in recipiente vechi aruncate la intamplare in preajma locuintelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucarii etc);

- In apa din gropile si santurile de pe santiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalatii; Tantarii adulti zboara in preajma locuintelor, mai ales dimineata devreme sau in amurg, cautand posibilitatea de a se hrani cu sange. Tantarii, pentru a se hrani cu sange, intra in locuinte prin ferestrele lasate deschise, prin casa scarilor, prin orificiile de aerisire unde pot ramane peste noapte. In timpul zilei se adapostesc in locuine, subsoluri, poduri, cotete, grajdurimagazii, frunzisul copacilor.

Cum putem impiedica tantarii sa se inmulteasca in preajma noastra?

- Prin evacuarea apei din subsoluri;

- Prin repararea instalatiilor de apa si canalizare din subsoluri si din apropierea locuintelor;

 - Prin renuntarea la pastrarea apei in butoaie in curte sau sa le protejam de accesul tantarilor acoperindu-le bine cu capace potrivite;

- Prin evitarea aruncarii la intamplare a obiectelor care nu ne mai trebuiesi in care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucarii etc);

- Prin indepartarea permanenta a gunoaielor menajere in care se adapostesc tantarii; Cum sa evitam intepaturile de tantari?

 - purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, daca iesim seara din locuinte sau iesim seara in parc la plimbare sau cand mergem in padure, la pescuit, in Delta;

- utilizand substante chimice repelente impotriva tantarilor comercializate in farmacii (DEET, icaridin/ picardin, IR 3535), in concordanta cu instructiunile de pe eticheta, pe care sa le aplicam pe partile descoperite ale corpului;

- impiedicand patrunderea tantarilor in casa (plase protectie la ferestre/usi);

 - utilizand substante insecticide in locuinta/in jurul locuintei;

- utilizand in locuinta aerul conditionat;

- utilizand plase impotriva tantarilor in jurul paturilor in cazul in care nu sunt disponibile celelalte masuri mentionate anterior sau daca dormiti in aer liber.

 - acoperind patutul copilului sau caruciorul cu plase impotriva tantarilor.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.