Miercuri, 09 Mai 2018 10:53

Lucrări de peste 13 milioane de lei, pentru restaurarea Crucii Eroilor Neamului

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Apărării Naționale și asocierea de firme TOP LINE CONSTRUCT S.R.L. (lider) și IMPRESA DI CONSTRUZIONI ING. E. MANTOVANI S.p.A au semna, în această săptămână, contractul de execuție a lucrărilor de restaurare și reabilitare a Crucii Caraiman. Asocierea de firme a fost desemnată câștigătoare în cadrul procedurii de achiziție derulată prin intermediul platformei SEAP în perioada decembrie 2017 – mai 2018. Valoarea contractului este de 13.750.923,13 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este de 36 de luni, se arată într-un comunicat al MApN. Lucrările vor fi coordonate de Centrul de Domenii și Infrastructuri Sibiu, din cadrul Direcției Domenii și Infrastructuri, mai precizează sursa citată.

"În calitatea sa de administrator legal al monumentului Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, Ministerul Apărării Naţionale derulează în perioada 9 mai 2016 - 31 decembrie 2020 proiectul cu titlul «Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor "Crucea Caraiman"/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)», cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Contractul de finanţare a fost semnat de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, la data de 26 iulie 2017. Demersul de reabilitare şi implementare a proiectului este coordonat de Secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Direcţiei Domenii şi Infrastructuri. Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, iar Organismul Intermediar pentru regiunea Sud Muntenia este Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia", informează MApN.

Crucea Eroilor Neamului este un monument construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2.291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial. La baza vârfului Caraiman se află orașul Bușteni.

Ea este cunoscută drept Crucea de pe Caraiman și este înscrisă în lista monumentelor istorice. De asemenea, a fost desemnată de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare. Crucea este executată din profile de oțel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 m.

Sursa foto: totpal.ro

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.