Miercuri, 05 Septembrie 2018 15:02

Alergia la ambrozie | UAP cere măsuri şi sancţiuni, la Ploieşti, după "modul dezastruos în care e combătută ambrozia"

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Prahova a organizat miercuri o dezbatere cu privire la principalele probleme cu care se confruntă asociaţiile din municipiul Ploieşti şi ploieştenii în general, temele discutate vizând curăţenia sau lipsa de curăţenie din oraş, ridicarea deşeurilor de la blocurile turn, întreţinerea spaţiilor verzi, activitatea Poliţiei Locale, termoficarea sau situaţia parcărilor din zonele de blocuri. Una dintre cele mai importante teme a vizat combaterea ambroziei, plantă care anual, la final de vară şi început de toamnă, e responsabilă pentru numeroase cazuri de alergii severe. Preşedintele UAP, Eugen Cristescu, a anunţat că a depus mai multe interpelări la instituţiile abilitate în acest domeniu şi solicită măsuri concrete din partea autorităţilor ploieştene.

La dezbatere au participat, pe lângă administratori sau preşedinţi de asociaţii, cei doi viceprimari ai Ploieştiului, Cristian Ganea şi George Pană, directorul Regiei Autonome de Servicii Publice, Raul Petrescu, şi reprezentanţi din partea SGU, Veolia şi Rosal. "Au fost expuse mai multe probleme cu care se confruntă ploieştenii, iar principalele concluzii ale acestei dezbateri au fost legate de lipsa de activitate a Poliţiei Locale în oraş, unde am căzut cu toţii de acord că e nevoie de o implicare mai mare, de contorizarea agentului termic la intrarea în bloc şi individual, pentru a nu se mai ajunge să se oprească încălzirea pe o întreagă scară de bloc din cauza unui singur restanţier, de mizeria din camerele de precolectare şi de intensificarea graficului de ridicare a gunoiului din Ploieşti. Referitor la combaterea ambroziei, există o hotărâre adoptată de Consiliul Local, însă între timp, în luna martie a acestui an, a apărut o lege în acest domeniu, iar acum încă aşteptăm normele de aplicare pentru această Lege 62/2018. Conform acestui act normativ, trebuie să existe o comisie mixtă, constituită prin ordin de prefect. Practic, odată cu apariţia ei, hotărârea Consiliului Local privind combaterea ambroziei îşi încetează aplicabilitatea", ne-a declarat Cristian Ganea, viceprimarul municipiului Ploieşti.

De cealaltă parte, conducerea Uniunii Asociaţiilor de Proprietari solicită în continuare informaţii din partea administraţiei locale cu privire la acest subiect, reclamând că de la apariţia hotărârii Consiliului Local privind ambrozia nu s-au văzut aproape deloc îmbunătăţiri.

CITEŞTE ŞI:

Directorul RASP, la întâlnirea cu Uniunea Asociaţiilor de Proprietari

Preşedintele UAP Prahova, Eugen Cristescu, reclamă modul "dezastruos" în care a fost combătută la Ploieşti această plantă alergenică şi critică SGU şi Poliţia Locală. "Sunt foarte mulţi oameni care suferă de alergia provocată de această buruiană. Consider că este inadmisibil şi iresponsabil ca autorităţile locale, dar mai ales SGU Ploieşti, care este obligată prin HCL 383/2017, să nu fie în stare să distrugă această plantă. Poliţia Locală, de asemenea, trebuia să acţioneze până acum şi să aplice sancţiunile contravenţionale celor care deţin aceste buruieni pe teritoriul lor, fie că sunt proprietari privaţi, fie că este vorba despre SGU Ploieşti. Mâine sper să primesc un raspuns care să ajute la distrugerea acestei buruieni sau măcar ă se facă un prim pas în vederea dispariţiei ei. Oricum aştept să văd ce se va întâmpla după petiţia pe care am depus-o la SGU, RASP şi Poliţia locală, în cel mai scurt timp. Dacă nu e un rezultat pozitiv ne vedem în instanţă, pentru că altfel, din păcate, nu se pot rezolva problemele la Ploieşti", a comentat Eugen Cristescu.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Val de sesizări privind alergiile provocate de ambrozie. Cum vrea Primăria să rezolve problema

Proiect pentru combaterea ambroziei, la Ploiești. Amenzile ajung până la 2.500 de lei

Ambrozia creşte de regulă pe terenurile neîngrijite, dar a apărut la Ploieşti inclusiv în parcuri şi printre pavelele înierbate din parcări, creând probleme la finalul fiecărei veri, în condiţiile în care - explică specialiştii - o singură plantă poate să degaje în aer câteva miliarde de particule de polen care îi afectează pe cei alergici. Pe piaţă nu există un tratament definitiv pentru această alergie, existând doar modalităţi de combatere a simptomelor. Această alergie poate genera mâncărimi la nivelul ochilor, nasului şi gâtului şi înfundări ale căilor respiratorii, în cazuri extreme putând duce, dacă nu este tratată corespunzător, la şoc anafilactic.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.