Duminică, 28 Octombrie 2018 07:34

Cutremur de 5,8 grade, urmat de o replică, duminică dimineață, în zona Vrancea. De ce sistemul RO-ALERT nu a avertizat populația

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter și intensitate VI pe scara Mercalli s-a produs duminică, dimineață, la ora 03.38, în județl Buzău, la o adâncime de 151 de kilometri. 

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs în apropierea orașelor Nehoiu (21 km), Covasna (35 km), Întorsura Buzăului (41 km), Târgu Secuiesc (49 km) și Vălenii de Munte (58 km), fiind urmat, la ora 5.48, de un alt seism, cu magnitudinea de 3,2.

Seismul de la ora 3,38 a fost resimțit puternic în Capitală, dar și în județul Prahova, însă nu a provocat pagube, din informațiile de până acum. 

Potrivit ISU Prahova, nu au existat solicitări din județ, pentru intervenții după seismul de duminică dimineață.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a anunțat însă că,  în prima jumătate de oră după producerea seismului de 5,8 pe scara Richter în judeţul Buzău, au fost înregistrate 15 apeluri la 112, pentru atacuri de panică sau lipotimii.

Coordonatorul Departametului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, la scur ttimp după producerea seismului, că sistemul RO-ALERT nu a avertizat populația, pentru că nu transmite akerte în caz de cutremur. Așa cum explica acesta la momentul lansării aplicației RO-ALERT, seismul nu va fi folosit în caz de cutremur pentru a nu se crea panică.

RO-ALERT ar putea transmite avertizări în caz de seism, dar după producerea acestuia, în cazul în care există consecinţe grave, pentru avertizarea populației sau pentru informarea cu privire la măsurile de protecție adecvate.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.