Joi, 08 Noiembrie 2018 10:45

1 Decembrie diferit la Ploieşti. Vezi unde vor avea loc ceremoniile, parada militară şi popota în acest an!

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Centenarul Marii Uniri de la 1918 aduce în acest an o modificare faţă de cum se sărbătorea de obicei Ziua Naţională la Ploieşti, aducând în centrul festivităţilor Catedrala Sfântul Ioan din centrul municipiului, ceea ce va impune, mai departe, modificări de trasee şi amplasamente.

Reprezentanţii Primăriei Ploieşti, ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean s-au întâlnit zilele trecute, alături de cei ai Armatei, Jandarmeriei şi Poliţiei, pentru a discuta despre programul ceremoniilor dedicate Zilei Naţionale. Cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la formarea României Mari, autorităţile au decis ca parada de 1 Decembrie să fie una mult mai grandioasă, cu mai multe batalioane decât de obicei şi, cu puţin noroc, dacă ies nişte ordine la timp, şi mai multă tehnică de luptă. O altă modificare ţine de traseul ales, în condiţiile în care, în ultimii ani, depunerile de coroane şi alocuţiunile s-au ţinut la statuia lui Mihai Viteazul, iar parada militară a avut loc pe Bulevardul Republicii, pe tronsonul din faţa parcului. Ei bine, în acest an, tot pe Republicii se va derula acţiunea, însă pe un tronson mai extins, dorinţa fiind ca "punctul central" să fie la Catedrala Sf. Ioan, care are statut de monument dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

Astfel, discursurile autorităţilor se vor ţine aici, la fel şi depunerile de flori, iar parada militară va începe de undeva din dreptul parcării blocului 7 Etaje, va trece prin faţa catedralei, având la dreapta oficialităţile şi la stânga publicul şi fanfara, iar apoi se va întinde până la statuia lui Mihai Viteazul. Asta presupune, automat, restricţii de trafic mai severe decât în anii trecuţi, urmând cel mai probabil ca accesul rutier pe bulevard să nu mai fie permis fie de la intersecţia cu strada Gheorghe Lazăr, fie de la intersecţia cu Take Ionescu. Modificarea impune şi măsuri suplimentare pentru controlul mulţimii, care probabil va fi ţinută undeva la limita sensului giratoriu din faţa catedralei.

N-avem bani de iluminat, dar îl pornim mai devreme

La ceas de sărbătoare, autorităţile ploieştene încearcă să treacă peste neajunsurile ultimelor săptămâni şi promit că iluminatul festiv va fi aprins tot pe 1 Decembrie, mai devreme decât în alţi ani. Vestea vine după ce administraţia locală rămăsese fără fonduri pentru mai multe servicii publice, dar a reuşit să găsească bani pentru bugetul dedicat sărbătorilor de iarnă.

VEZI ŞI:

GALERIE FOTO | Uite cum va arăta centrul Ploieştiului în perioada sărbătorilor de iarnă!

FOTO | Parc în curtea Catedralei Sf. Ioan din Ploieşti. Primăria contactează un arhitect

Tot la capitolul modificărilor din 2018, autorităţile ploieştene iau în calcul amenajarea scenei principale pentru spectacole în parcarea dintre Palatul Culturii şi Parcul Toma Socolescu, acolo unde s-au ţinut în ultimele luni mai multe festivaluri interetnice sau târguri. Pentru aprinderea iluminatului festiv, în schimb, va mai exista o scenă, pe partea opusă a Palatului Culturii, în zona treptelor.

Revenind la obiceiurile de 1 Decembrie, tradiţionala masă de după, oferită cu sprijinul Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare din subordinea Primăriei, nu se va mai ţine în parcul de la statuia lui Mihai Viteazul, ci în cel din faţa Halelor Centrale, cunoscut de mulţi ploieşteni - hai că s-a nimerit bine! - ca "parcul foamei".

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.