• Urmariti noutatile pe Facebook
  • Urmariti noutatile pe Twitter
  • Urmariti noutatile prin RSS
  • Urmariti noutatile prin Google Plus
Telegrama.ro
campanie

Noile inculpate din „dosarul Oniga” rămân în arest

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Noile inculpate din „dosarul Oniga” rămân în arest

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au respins, luni, recursul formulat de Georgiana Irimia şi Ioana Borcan, după ce Tribunalul Prahova a hotărât, la finalul săptămânii trecute, ca acestea să rămână în arest preventiv pentru 30 de zile.

Un nou capitol din „dosarul Oniga” s-a aflat, luni, pe masa magistraţilor. De data aceasta, la Curtea de Apel Ploieşti s-a judecat recursul formulat de Ioana Borcan şi Georgiana Irimia, faţă de decizia instanţei Tribunalului Prahova care, la finalul săptămânii trecute, a admis propunerea formulata de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Aticorpuţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. „Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpatele Borcan Ioana şi Irimia Georgiana-Nicoleta în prezent aflate în stare de arest preventiv în Arestul I.P.J. Prahova, împotriva încheierii de şedinţă nr. 41 din Camera de consiliu din data de 19 iulie 2013, pronunţată de Tribunalul Prahova. Obligă recurentele-inculpate la plata sumei de câte 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 22 iulie 2013” este sentinţa Curţii de Apel Ploieşti.

Potrivit soluţiei formulate, vineri, de magistraţii de la Tribunalul Prahova, instanţa a dispus „arestarea preventivă a inculpatelor Borcan Ioana şi Irimia Georgiana-Nicoleta pe o perioadă de 30 zile fiecare , cu începere de la data 19.07.2013 şi până la data de 17.08.2013 , inclusiv”.

Georgiana Irimia, asistentă medicală în cadrul Spitalului Județean Ploieşti, este acuzată de trafic de influență, în formă continuată, complicitate la infracțiunea de înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Procurorii arată că, în perioada 2009 – 2012, aceasta a primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 21.000 lei, lăsând să se creadă că, în mod direct sau prin intermediar, are influență asupra membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova și îi poate determina să stabilească un grad de handicap și să elibereze certificate medicale pentru aceste persoane. Irimia ar fi transmis către membrii comisiei documentele necesare și sumele de bani şi ar fi redactat personal, în fals, referate și scrisori medicale. Beneficiarii acestor certificate medicale au încasat în mod ilegal suma totală de 253.000 lei, reprezentând indemnizații de handicap, indemnizații de însoțitor și bugete complementare personale.

De cealaltă parte, Ioana Borcan, în calitate de membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, este acuzată de luare de mită, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la înşelăciune, în formă continuată, şi fals intelectual, în formă continuată.  Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, întocmită de procurorii DNA, reiese că, în perioada 2010 – 2012, Ioana Borcan a primit, prin intermediar, suma totală de 13.200 lei, în mai multe tranșe, pentru ca, în virtutea atribuțiilor de serviciu, să dispună încadrarea în grad de handicap și eliberarea certificatelor de handicap pentru 21 de persoane. Totodată, în perioada 2009 – 2012, aceasta ar fi contribuit la eliberarea, în mod ilegal, a 49 de certificate de încadrare în grad de handicap pentru persoane care nu sufereau de bolile menționate în documente și, implicit, nu aveau dreptul la beneficiile prevăzute în lege pentru gradul de handicap stabilit, deci care au obținut, în mod ilegal, suma totală de 475.000 lei, reprezentând indemnizații de handicap, indemnizații de însoțitor și bugete complementare personale.

Pe nume Ioanei Borcan mai există un dosar penal, înaintat Curţii de Apel Ploieşti pe 28 mai, inculpata fiind acuzată, în acest caz, de conflict de interese, conform art. 253 ind. 1 din Codul penal, potrivit căruia „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”. Următoarea înfăţişare în acest caz este programată pentru 24 septembrie.

Ioana Rădulescu

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.Newsletter

Curs valutar BNR

State flagEUR 4.4738 RON
State flagUSD 3.5818 RON

Valabil la data: 16-12-2014
chei

Horoscop

montplast
intercom
fonduri
Happydental.ro
oyl company
event
kiss fm
logomail
Tehcomobil
GRAL MEDICAL
integrameonline
telegrama
HomeActualitateNoile inculpate din „dosarul Oniga” rămân în arestTop of Page
EXCLUSIV. Cum a fost prins proxenetul ROBERT TĂNASE, acuzat că a nenorocit-o pe Ioana [...]