Joi, 09 August 2018 14:42

FOTO | Reconfigurare totală în faţa Gării de Sud din Ploieşti. Vezi cum va arăta zona conform noului proiect al Primăriei!

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Primăria Ploieşti pregăteşte un proiect amplu, privind crearea unei noi legături rutiere între Gara de Sud şi Gara de Vest, proiect pentru care autorităţile locale au aprobat astăzi indicatorii-economici şi doresc să atragă o consistentă finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Planurile întocmite de firma de proiectare contractată de municipalitate propun şi o reconfigurare totală a spaţiilor din vecinătatea celor două gări. La Gara de Sud va exista, conform acestui proiect, o delimitare clară a benzilor pentru autobuze şi troleibuze de cele dedicate restului participanţilor la trafic, urmând ca noile staţii de debarcare şi îmbarcare a călătorilor să fie amenajate în imediata vecinătate a fântânii arteziene actuale, în vreme ce maşinile care vin dinspre strada Democraţiei să aibă obligaţia de a vira la dreapta.

De fapt, privind planurile propuse de proiectanţi, suprapuse peste harta actuală a zonei, observăm că singurele porţiuni care rămân neatinse ar fi sensul giratoriu de la Monumentul Vânătorilor şi această fântână arteziană. În rest, sunt propuse foarte multe modificări din punct de vedere rutier. În primul rând, pe sensul nord-sud, în faţa magazinului Big vor exista cinci benzi de mers, prima pentru troleibuze, următoarele două pentru traficului normal şi benzile patru şi cinci, delimitate de celelalte, dedicate tot mijloacelor de transport în comun. Banda 2 va fi pentru virajul la dreapta spre strada Depoului, unde, din raţiuni de spaţiu şi normative, va fi amenajată o singură bandă, ce-i drept, de 5,5 metri lăţime. A treia bandă din discuţia anterioară va fi pentru virajul la stânga, spre tronsonul străzii Depoului din faţa gării. A rămas nediscutată, în toată această reconfigurare, banda 1, cea din imediata vecinătate a Big-ului. În teorie, ţinând cont de planurile mai vechi ale autorităţilor în domeniul transportului public, aceasta ar urma să fie dedicată troleibuzelor care vor circula pe un nou traseu Gara de Sud-Gara de Vest şi care de asemenea, la plecarea din staţie, vor vira la dreapta spre Depoului.

Pe sensul Depoului-Democraţiei, va exista, în teorie, tot o singură bandă, cu toate că lăţimea de 5,5 metri ar permite, în practică, două maşini în paralel, asta până în dreptul Big-ului, după care se trece la trei benzi pe porţiunea din faţa Gării de Sud, pentru ca imediat după gară drumul să se îngusteze la două. Urmează bucla tramvaiului, cu o zonă delimitată pentru traseul 101 şi staţie de îmbarcare în dreptul Poştei de lângă gară. Tot aici va exista şi o alveolă pentru autobuze.

Conform aceluiaşi plan, şoferii care vor circula dinspre Democraţiei vor avea surpriza să constate că nu mai pot merge înainte pe porţiunea din faţa gării. Ei vor avea obligatoriu la dreapta, prin faţa staţiei Coreco de astăzi, iar dacă doresc să meargă spre Depoului vor face sensul giratoriu şi vor veni prin faţa magazinului Big.

Că tot veni vorba, staţia Coreco va fi complet desfiinţată, urmând ca autobuzele şi troleibuzele să "tragă" în vecinătatea fântânii. Primăria va trebui să reglementeze, totuşi, situaţia privind priorităţile de trecere, în condiţiile în care vom avea maşini care vor putea să facă stânga de pe banda a doua şi autobuze care vor ieşi din staţie pe banda a treia, pentru a merge înainte sau, după caz, în dreapta, înspre pod.

În privinţa parcărilor, se remarcă una de 13 locuri, pe strada Depoului, lângă peretele Big-ului, plus una de 28 de locuri, în zona din spatele actualei staţii Coreco, acolo unde în prezent parchează microbuzele pentru transportul intrajudeţean. Potrivit autorităţilor locale, pe această porţiune va fi amenajat şi un aşa-zis terminal multimodal, care va funcţiona şi ca autogară pentru aceste maxi-taxi-uri. Se discută inclusiv despre o parcare supraetajată aici, discuţie care vine după ce, în varianta iniţială, pe toată porţiunea centrală de sub arteziană era propusă o parcare subterană, la care s-a renunţat din motive care ţin de costuri şi mai ales de prezenţa pânzei freatice la circa 2,5 metri adâncime.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.