VIDEO - Propunerea primarului din Sinaia, Vlad Oprea, pentru A3 Ploiești – Brașov, în zona Valea Prahovei: Fără acest tunel, impactul pentru comunitate va fi devastator

VIDEO - Propunerea primarului din Sinaia, Vlad Oprea, pentru A3 Ploiești – Brașov, în zona Valea Prahovei: Fără acest tunel, impactul pentru comunitate va fi devastator
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Autoritățile locale din Prahova și Brașov reunite în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Valea Prahovei”, condusă de Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia, s-au reunit pentru o discuție pe tema traseului viitoare autostrăzi Ploiești – Brașov.

Vlad Oprea și-a exprimat încrederea că se va putea lucra în ritm susținut, iar proiectul va fi finalizat mai devreme chiar decât termenul estimat.

“Se poate lucra 365 de zile pe an. Pe perioada iernii… vedeți ce ieri avem... Se poate lucra fără probleme. Eu cred că durata de execuție va fi mai mică. Pe de altă parte, cu siguranță nu avem în zonă resursele, inclusiv umane, de realizare a acestor lucrări. Muncitorii vor trebui să vină din altă parte, iar lucrările trebuie luate de la zero, nu avem nici măcar un drum forestier în masivul respectiv”.

Edilul a susținut construirea unui tunel de aproximativ patru kilometri în zona Munții Baiului, arătând că această soluție, diferită de cea propusă în studiul de fezabilitate de acum 15 ani, ar fi ideală pentru comunitățile locale, protejarea mediului, dar și un mi ușor de întreținut.

“Financiar vorbind, este mai scumpă această variantă, dar nu cred că trebuie să ne punem această problemă, pentru că vorbim despre o finanțare europeană. Sunt bani pentru realizarea acestei autostrăzi, punând în balanță cu impactul pozitiv pe care îl are asupra mediului și care este unul major față de lucrările care se fac la suprafață, nici nu se pot compara.

La fel se întâmplă și în zona Bușteni, dacă nu se face tunel, impactul este devastator pentru comunitate. Orașul va fi distrus.

Varianta cu tunelul este mult mai bună, dacă punem în balanță toate avantajele. Pe de altă parte, în ceea ce privește exploatarea în timp, compania ar putea exploata mult mai bine. În zona respectivă masivul este abrupt, în timpul iernii există riscul declanșării unor avalanșe, întreținerea va fi extrem de dificilă în cazul unei șosele normale cu viaduct și tuneluri scurte. De acea cred că varianta aceea este fundamental mai bună, față de ce s-a discutat în 2006.

Dacă ne uităm la țările civilizate din Europa - Elveția, Franța, Italia -, toate au aceste tuneluri, și nu de patru kilometric, care după mine nu este cine știe ce, ci de lungimi de peste 10 kilometri, exploatate de 20-30, chiar și de 100 de ani”, a argumentat edilul.

Acesta a precizat că, în cadrul întâlnirii ADI “Valea Prahovei”, au fost stabilite propunerile de traseu pentru fiecare oraș în parte. “Este foarte important acest parteneriat între Ministerul Transporturilor și comunitățile locale reunite în cadrul ADI. Impactul unei autostrăzi este mare pentru fiecare comunitate în parte și opinia comunităților contează foarte mult. Am stabilit, pe fiecare oraș în parte, propunerile pentru traseu ;i sper să se țină cont de el pentru că, față de studiului de fezabilitate din 2006, lucrurile au evoluat foarte mult. Comunitățile locale își doresc o mobilitate urbană crescută, dar și protecția mediului înconjurător, esențială pentru cei care locuim aici”, a subliniat Vlad Oprea.

Vezi declarația AICI.

Sursa video: CNAIR

 

Image