Miercuri, 15 Noiembrie 2017 05:02

Concert aniversar, la 20 de ani de la înființarea Corului Academic "Divina Armonie", la Bușteni

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sala de spectacole a Centrului Cultural ”Aurel Stroe” din Bușteni va găzdui sâmbătă, de la ora 18.00, concertul coral aniversar, la împlinirea a 20 de ani de la înființarea  Corului Academic ”Divina Armonie". Din impresionantul program al serii vor face parte unele lucrări ale celebrilor compozitori Johann Strauss, Giaccomo Puccini, Franz Lehar sau Pietro Mascagni.

Corului Academic ”Divina Armonie" este un ansamblu artistic format din studenţi şi absolvenţi ai facultăţilor de muzică din ţară şi de peste hotare, aflându-se sub tutela fundaţiei „Cavalerii Daciei” Club Unesco Bucureşti. Obiectivele acestei formaţii muzicale de o notorietate aparte sunt deosebite şi vizează promovarea culturii muzicale naţionale şi universale, precum şi consacrarea tinerelor talente ce reuşesc să se înscrie în spectrul muzicii vocale, camerale şi simfonice. Se pune în primul rând accentul pe afirmarea spiritualităţii creştin-ortodoxe nu numai din ţara noastră, ci şi din spaţiul creştin european şi adiacent. Astfel se urmăreşte un ideal nobil, şi anume acela al îmbogăţirii în primul rând a patrimoniului naţional muzical cu noi şi certe valori interpretative.

"Divina Armonie" este un cor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul fundaţiei “Cavalerii Daciei”, condusă de către domnul diplomat economist Ionel Ilie Ciuclea în calitate de preşedinte. Directorul general al acestui ansamblu este doamna profesor Paula Ciuclea, prima femeie din România medaliată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu distincţia “Crucea Maria Brâncoveanu” în 16 august 2014, cu prilejul aniversării a 300 de ani de la martiriul familiei domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Corul academic “Divina Armonie” s-a constituit iniţial într-o formaţie muzicală de gen a bisericii “Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti. Lucrurile au luat o turnură deosebită în momentul în care repertoriul a fost lărgit datorită calităţilor interpretative deosebite de care au dat dovadă membrii săi. Interpreţii pot încânta auditoriul oricând cu muzică religioasă, folclorică, muzică de operă, operetă şi lucrări vocal simfonice, ceea ce reprezintă o notă inedită şi, în acelaşi timp, un prilej de laudatio pentru această formaţie muzicală. Din palmaresul corului academic “Divina Armonie” fac parte în prezent nouă albume audio (casete şi CD-uri), iar catalogul manifestărilor artistice la care această valoroasă formaţie muzicală a participat este unul de invidiat pentru orice formaţie de gen. Amintim: festivalurile, turneele şi concursurile internaţionale de la Siracusa (Italia), Catania, Republica Moldova, Bulgaria, Austria, Franţa, Polonia şi Grecia.

Marile scene muzicale ale ţării au fost gazde generoase ale acestui cor, iar numeroase posturi de radio şi televiziune şi-au încântat auditoriul cu lucrări interpretate de această formaţie, timp în care publicaţiile de specialitate nu au ezitat să ofere spaţii editoriale largi unor comentarii referitoare la calitatea muzicii pe care o poate oferi publicului meloman.

Realizările muzicale aflate în repertoriul corului academic “Divina Armonie” sunt impresionante. De aceea considerăm că trebuie menţionată în acest context punerea în scenă a unor lucrări muzicale ample, alături de orchestre de prestigiu cum ar fi cea a Filarmonicii din Giurgiu, din Piteşti şi din Târgovişte. S-au executat cu mare măiestrie şi au fost aplaudate de către publicul meloman la scenă deschisă lucrări ai unor maeştri de talie internaţională, cum ar fi W.A. Mozart, G.Verdi, G.Rossini. Colaborarea cu muzica reprezentativă a Ministerul Apărării Naţionale şi cu orchestra de estradă “Angely’s” a fost una deosebit de fructuoasă, constând în numeroase concerte susţinute la Studioul „Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române, Teatrul Naţional, Sala Palatului, Sala Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi în Piaţa Sfatului din Braşov.

Intrarea la evenimentul de sâmbătă seară, de la Bușteni, este liberă!     

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.