Duminică, 04 Martie 2018 11:01

Marele Toma Caragiu comemorat la Ploiești, duminică, la 41 de ani de la trecerea în neființă

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, pe 4 martie, se împlinesc 41 de ani de la dispariţia lui Toma Caragiu, ales deloc întâmplător patronului spiritual al Teatrului din Ploieşti, instituţie pe scena căreia a interpretat numeroase roluri şi pe care a condus-o timp de 12 ani, începând din 1953.

De la ora 11.00, artiștii teatrului ploieștean depun flori la statuia actorului din imediata vecinătate a instituției, o sculptură realizată de sora sa, Geta Caragiu Gheorghiţă. De asemenea, pe parcursul întregii zile, în foaierul principal al teatrului va fi deschisă expoziţia fotodocumentară „In Memoriam Toma Caragiu”, iar de la ora 18.00, scenograful Ştefan Caragiu, nepotul artistului, şi actorul Gheorghe Ifrim  vor evoca memoria  marelui om de cultură.

Ziua se va încheia în sala teatrului, cu spectacolul "Avarul", o adaptare de Cristi Juncu după J.-B. P. Moliere.

Toma Caragiu și-a pierdut viața în timpul cutremurul din 4 martie 1977. În momentul în care s-a produs seismul, actorul se afla într-un apartament din Capitală, cu prietenul său, regizorul de film și TV Alexandru Bocăneț, sărbătorind finalizarea filmului "Gloria nu cântă", în care maestrul juca rolul principal. Imobilul în care locuia, blocul Continental din București, a fost distrus de cutremur până la etajul III. Toma Caragiu locuia la etajul al doilea. El și Alexandru Bocăneț au fost surprinși încercând să fugă pe scări și prinși între dărâmături. Trupul actorului a fost găsit la șase zile după cutremur, iar funeraliile au avut loc pe 11 martie 1977.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.