Miercuri, 12 Septembrie 2018 13:07

Stagiune plină de surprize! Filarmonica Ploieşti pregăteşte un magazin de suveniruri, bal, festival de jazz, dar şi muzică în autobuzele TCE

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preocupată de promovarea imaginii şi aducerea muzicii clasice sau a jazz-ului mai aproape de oameni, conducerea Filarmonicii "Paul Constantinescu" Ploieşti anunţă, la deschiderea noii stagiuni de concerte, o sumedenie de surprize. Pe lângă evenimentele care vor avea loc în următoarea perioadă, instituţia de cultură aduce şi unele facilităţi, prin implementarea sistemului care permite plata cu cardul şi intenţia de deschidere în premieră a unui magazin cu produse personalizate. În acelaşi spirit al deschiderii faţă de ploieşteni, directorul Filarmonicii, Vlad Mateescu, a anunţat că în autobuzele TCE vor răsuna, din octombrie, acorduri de jazz sau muzică clasică.

"Filarmonica din Ploiești se preocupă de imaginea sa, referindu-ne la designul afișelor, cel al siglei, invitațiilor, broșurilor și al altor materiale promoționale și ușurează accesul la muzica de calitate (mai nou, se poate face plata cu cardul pentru achiziționarea biletelor). De anul acesta  se înființează magazinul Filarmonicii, cu produse personalizate, pentru a fi întotdeauna în ton cu cerințele societății și nu în ultimul rând pentru o vizibilitate cât mai accentuată, care să atragă un public numeros în sala de concerte și sponsori, parteneri, parteneri media locali și naționali", se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri.

În paralel, prin parteneriatul cu operatorul de transport public din municipiu, mai multe autobuze ale TCE vor fi colantate, purtând însemnele Filarmonicii, iar în interior va exista un inedit program muzical. "Începând cu 1 octombrie Filarmonica va instala în autobuzele colantate cu imaginea instituţiei sisteme audio care vor reda pe parcursul călătoriilor muzică clasică şi/sau jazz", a anunţat Vlad Mateescu pe Facebook.

Revenind la stagiunea 2018-2019, cea de-a 66-a din istoria instituţiei, conducerea a mai anunţat o sumedenie de evenimente inedite. Iată, mai jos, comunicatul Filarmonicii Ploieşti:

Deschiderea Stagiunii 2018-2019 pentru fiecare secție a Filarmonicii se desfășoară după următorul calendar: orchestra simfonică în data de 20 septembrie 2018, cu un concert extraordinar ce o va avea solistă pe tânăra violonistă Mălina Ciobanu și pe maestrul Radu Postăvaru la pupitrul dirijoral, Orchestra populară „Flacăra Prahovei” în data de 25 septembrie 2018 și  „Ploiești Jazz Trio” cu invitații săi Irina Sârbu (voce) și saxofonistul Daniel Torres, în data de 5 octombrie 2018, eveniment ce va fi precedat  în dimineața aceleiași zile de un concert educativ dedicat „Zilei Internaționale a Educației”,  susținut de „Ploiești Jazz Trio” .

Anul acesta ne propunem o mai bună promovare și susținere pentru trio-ul de jazz ce începe a doua stagiune a sa, cu multe evenimente în spații neconvenționale, care să pună în valoare și orașul Ploiești, așa cum a fost evenimentul verii, „Jazz on the Rooftop”. Mai ales că anul viitor sărbătorim 50 de ani de jazz în România, istorie ce a început la Ploiești, acest stil de muzică merită mai multă apreciere din partea publicului meloman și de ce nu, o mai bună cunoaștere a genului muzical și a ce poate transmite în plus față de muzica simfonică și cea folclorică. Invitații speciali și implicarea membrilor trio-ului în concerte și proiecte educative, mai ales că în această stagiune Filarmonica își propune să  își asume din ce în ce mai serios scopul educativ al generației tinere prin organizarea de astfel de concerte (concert-lecție) cu programe diverse și atractive, workshop-uri destinate cunosătorilor și celor mai puțin inițiați, toate acestea ar trebui să aducă jazz-ul mai mult în atenția spectatorilor noștri.

A XIII-a ediție a „Ploiești Jazz Festival” (21-25 noiembrie 2018)  aduce în scenă nume sonore ale jazz-ului internațional precum: Jazzmeia, Carmen Souza, Gene Jackson, Daphna Levy, Paul Berner, Benito Gonzales și debutează  cu un concert extraordinar dedicat  marelui compozitor Leonard Bernstein, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere, susținut de orchestra simfonică a Filarmonicii ploieștene. Programul primei seri de festival cuprinde două lucrări semnate de Leonard Bernstein, o lucrare cu violoncel solist și orchestră de suflători (F. Gulda) și nu în ultimul rând Simfonia în stil jazz scrisă de muzicianul Jin Wang special pentru „Ploiești Jazz Festival”. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Jin Wang, iar solistă va fi violoncelista poloneză Joanna Sachryn, pentru lucrarea genialului F. Gulda. Despre Joanna Sachryn nu spunem decât că la ultima reprezentație cu filarmonica ploieșteană a dovedit că a depășit de mult barierele instrumentului (violoncel), iar acest lucru nu o poate face decât interpreta perfectă pentru deschiderea „Ploiești Jazz Festival”, ediția  2018.  Așa cum poate publicul s-a obișnuit, festivalul internațional de jazz de la Ploiești va fi precedat de o campanie de promovare a sa ce va întruchipa ea însăși forma unui mic festival, dar toate amănuntele vor fi detaliate în cadrul conferinței de presă dedicate special evenimentului.

Cel mai important eveniment al anului 2018, 1 decembrie, Ziua Națională a României, în care românii de pretutindeni sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, va fi marcat prin două concerte extraordinare: unul susținut de orchestra simfonică, sub bagheta dirijorală a maestrului Radu Postăvaru și altul   folcloric, susținut de orchestra populară „Flacăra Prahovei”, condusă de dirijorul Marian Dovîncă. În concertul orchestrei simfonice vom avea onoarea de a pune în scenă, în primă audiție absolută, Cantata „Moartea Eroului” din creația lui Paul Constantinescu, cu versuri aranjate de însuși compozitorul, al cărei manuscris a fost făcut cadou Filarmonicii cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la înființare de către doamnele Ilinca Dumitrescu și Conf. Univ. Dr. Sanda Hîrlav Maistorovici. Din creația lui Paul Constantinescu, Filarmonica ploieșteană a înregistrat anul trecut „Simfonia Ploieșteană”, știut fiind faptul că instituția este dotată cu aparatură de ultimă generație în domeniul acesta, iar astfel, pe termen lung, ne-am propus să înregistrăm întreaga creație a compozitorului ploieștean, considerat de către muzicologi al doilea ca importanță după George Enescu. În ideea promovării culturii naționale, în cadrul stagiunii de muzică simfonică, se mai regăsesc lucrări românești de mare valoare artistică, precum „Poema Română”, primul opus al marelui compozitor George Enescu.

Anul 2018 se va încheia cu un eveniment de mare însemnătate, ce va avea loc la Sala Coloanelor a Palatului Culturii, o podoabă arhitecturală a Ploieștiului. Este vorba despre a doua ediție a Balului Filarmonicii, la care vor participa și oficialități locale și naționale, orchestra simfonică va fi condusă de una dintre  figurile  emblematice ale  muzicii românești, Maestrul Ilarion Ionescu-Galați, cu un program în care va predomina muzica lui Johann Strauss. De această dată, ne-am propus să ajutăm tinerii muzicieni din oraș, urmând ca, pe lângă consilierea artistică de care vor beneficia, anumite sume de bani ce se vor strânge în cadrul balului să fie donate acestora, în special celor care au rezultate excepționale la învățătură, dar situația materială nu le permite să urmeze filiera vocațională așa cum ar trebui și și-ar dori. 

Până la finele acestui an se vor achiziționa instrumente pentru partidele instrumentelor de suflat, unele profesionale, ce vor permite alinierea Filarmonicii ploieștene la standardele internaționale din toate punctele de vedere, iar concertele în care avem plăcerea de a avea invitați străini, se vor desfășura sub egida ambasadelor. Ca proiect îndrăzneț și pe termen lung, Filarmonica „Paul Constantinescu” și-a propus construcția unei noi săli de concerte, modernă, încăpătoare și cu o acustică foarte bună.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.