Joi, 08 Noiembrie 2018 08:58

Ministerul Mediului anunță în ce condiții statul va finanța instalarea de panouri fotovoltaice în gospodăriile populației

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Mediului a lansat, în consultare publică, proiectul de Ordin de ministru pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice.

Timp de 10 zile, persoanele fizice și juridice interesate pot transmite opinii, sugestii, comentarii sau propuneri de modificări. Programul va începe după finalizarea perioadei de consultare publică.

Programul urmărește îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică ce va fi utilizată în locuințele situate la cel puțin 2 km față de rețeaua de distribuție a energiei electrice și renunțarea la combustibilii convenționali.

"Obiectul programului îl reprezintă finanțarea achiziționării sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante. Programul se derulează multianual, iar finanţarea lui se asigură din veniturile Fondului pentru mediu rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru Mediu, aprobat conform legii.  Finanţarea nerambursabilă, asigurată de Administrația Fondului pentru Mediu(AFM), reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare imobil aflat la o distanță de cel puțin 2 km față de rețeaua de distribuție a energiei electrice", anunță Ministerul Mediului.

Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale cărora le-au fost aprobate dosarele de finanțare și care au încheiat un contract de finanțare nerambursabilă cu AFM în cadrul programului.

Sunt considerate cheltuieli eligibile:

a) achiziţia sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel puțin 1 kwp, având ca principale părți componente:

- panou fotovoltaic

- încărcător

- baterii (acumulatori)

- invertor

- materiale conexiuni și siguranțe

- modul comunicație GPS/contor inteligent de măsurare a energiei electrice produse și de înregistrare a funcționării instalației

- structura de montaj a sistemului

- tablou electric de curent continuu-alternativb) achiziția instalației electrice interioare în imobil;

c) montajul și punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic, a instalației electrice exterioare și interioare, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice;

d) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

În cadrul unei sesiuni de finanțare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanțare pentru toate gospodăriile cuprinse în lista prevăzute de reglementările în vigoare. Pentru fiecare gospodărie se poate obține finanțare o singură dată. 

Proiectul poate fi consultat AICI.

Foto cu caracter ilustrativ

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.