Luni, 09 Octombrie 2017 11:23

CRIZĂ în creșele din Ploiești! Mai puțin de 400 de locuri disponibile, într-un oraş cu 200.000 de locuitori

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dacă de criza de locuri în grădinițe s-a mai pomenit sau nu, în ultima vreme, mai ales după apariția alternativelor private, fenomenul rămâne dacă ne raportăm la situația creșelor din municipiu. Mai puțin de 400 de locuri au la dispoziție părinții nevoiți să lucreze înainte de a-și înscrie copiii în învățământul preșcolar, într-un municipiu cu peste 200.000 de locuitori.

Situația a fost prezentată, pentru Telegrama, de reprezentanții Primăriei, într-un răspuns oficial la o solicitare pe această temă transmisă administrației locale. În Ploiești funcționează șase creșe: nr. 10 (40 de locuri), nr. 23 (40 de locuri), nr. 39 (80 de locuri), nr. 40 (60 de locuri), nr. 49 (80 de locuri) și Upetrom (80 de locuri). În total, la finalul anului școlar, în aceste unități erau înscriși 610 copii, autoritățile menționând că acest lucru a fost posibil pentru că nu toți frecventau în același timp, cel mai probabil fiindcă, la vârsta antepreșcolară, îmbolnăvirile sunt frecvente și de aici și un număr mare de absenți înregistrat constant și care permite, cel puțin pe hârtie, această supraaglomerare.

Vorbim, totuși, de numai câteva sute de locuri în creșe, într-unul dintre marile municipii ale țării, o ofertă evident insuficientă pentru a satisface nevoile tinerelor familii care nu au la dispoziție bunici la care să apeleze și nici posibilitatea angajării unei bone.

Potrivit aceluiași răspuns, în cazul creșelor, înscrierile se fac pe tot parcursul anului, dar în limita locurilor disponibile, iar pentru acceptarea copilului părinții trebuie să demonstreze că au o sursă de venit și domiciliu în apropierea unității. Prioritate la înscriere au copiii cu frați în grădinița adiacentă creșei respective, iar pentru hrana micuților se percepe o taxă de 10 lei/copil/zi, adică un tarif lunar calculat în funcție de numărul de prezențe.

La înscriere, părinții trebuie să prezinte un dosar în care să se regăsească o cerere, copie după certificatul de naștere al copilului, actele de identitate ale părinților, adeverință de venit pentru părinți, adeverință medicală de intrare în colectivitate și adeverință boli cronice părinți. Copilul este primit la creșă numai la prezentarea unui aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie și valabil cel mult 48 de ore.

Lista creșelor de stat care funcționează în Ploiești:

Creșa nr. 10 - str. Răriștei, nr. 62 B

Creșa nr. 23 - str. Râșnovenilor, nr. 46

Creșa nr. 39 - str. Gen. Eremia Grigorescu, nr. 11

Creșa nr. 40 - str. Anotimpului, nr. 2

Creșa nr. 49 - str. Arinului, nr. 1

Creșa Upetrom - str. 1 Decembrie 1918, nr. 1

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.