Marți, 14 Noiembrie 2017 11:55

Ministrul Educației ia în calcul introducerea unei noi sesiuni de Bac, în decembrie - februarie

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat, marți, într-un interviu acordat pentru Agerpres, că i se pare necesară introducerea unei sesiuni suplimentare de Bacalaureat, care să aibă loc în timpul anului școlar, la granița dintre cele două semestre. "Este o discuție de a introduce o nouă sesiune de bacalaureat și eu cred că este necesară. Cât de utilă este sesiunea din august, deja știm. Am văzut în ultimii zece ani de zile câți absolvenți s-au prezentat în august și câți au luat examenul de bacalaureat. Și anul acesta am avut un număr mare de persoane care s-au înscris și totuși prezența a fost foarte, foarte mică. Din punctul meu de vedere, cred că un examen de bacalaureat, o altă sesiune ar trebui organizată undeva în decembrie, poate februarie fiind vacanța de iarnă", a spus Pop, susținând că legea permite organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat. "Foarte repede, din iulie până în august, în 30-35 de zile nu se produc foarte multe lucruri în cunoștințele elevului sau absolventului și eu cred că o sesiune de bacalaureat, dacă o introducem, va trebui să o gândim în luna decembrie", a argumentat Liviu Pop.

"Avem în ultimii zece ani aproape 2.000.000 de români care au finalizat clasa a XII-a. Dintre aceștia, aproape jumătate nu și-au luat bacalaureatul, mai precis 800 și ceva de mii. Dintre cele 800 și ceva de mii de persoane care nu și-au luat examenul de bacalaureat, 700.000 sunt pe zona liceelor tehnologice. Sunt absolvenți de licee tehnologice. De ce așa de mulți nu și-au luat examenul de bacalaureat? Este o întrebare la care cu toți trebuie să ne răspundem, fapt pentru care aici trebuie să regândim pe de-o parte tipul examenului de bacalaureat. Pe de altă parte, învățământul profesional coroborat cu liceul tehnologic, iar lucrul acesta trebuie să îl facem în noul proiect a legii educației naționale care anul viitor să fie pregătit pentru a intra în septembrie — octombrie în Parlamentul României pentru dezbatere", spune ministrul.

Potrivit acestuia, "dacă vom gândi o a treia sesiune de bacalaureat, aceasta trebuie gândită, evident, în termeni rezonabili și normali în așa fel încât să dăm șanse mai mari elevilor care au finalizat clasa a XII-a și de ce să nu uităm că mai sunt și alți români prin alte colțuri ale lumii și un bacalaureat al românilor de pretutindeni ar trebuie să îl gândim ca țară, lucru pe care o să îl facem în baza unor dezbateri ample, nu așa, pe viteză. Pentru cei care anul viitor urmează să dea examen de bacalaureat nu se modifică nimic".

În prezent, principala sesiune de examen este organizată în perioada iunie -iulie, iar a doua în august - septembrie, la care pot lua parte și cei din promoția curentă, după promovarea examenelor de corigență.

O altă sesiune, derulată înainte de încheierea cursurilor anului școlar, este dedicată olimpicilor care au de susținut fie concursuri internaționale, în timpul verii, fie admitere la universități din străinătate.

Sesiunea la care se referă ministrul ar fi a patra în calendarul unui an școlar.

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.