Miercuri, 10 Ianuarie 2018 06:17

Elevii nu mai pot ține telefoanele la ei în timpul orelor și nu mai au voie să facă serviciu pe școală

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul Educației, Liviu Pop, a modificat, prin ordin, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP). Una dintre principalele reglemenări introduse se referă la utilizarea telefoanelor mobile. "În timpul orelor de curs este interzisă, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere este persmiă utilizarea acestora numai în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folositii lor în procesul educativ sau în situații de urgență", se arată în completarea adusă articolului 197. Tot aici se stabilește că "pe durata orelor de curs, telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ".

Interzicerea telefoanelor mobile este prevăzută la pachet cu interzicerea fumatului în unitățile de învățământ, deși, în ultimii ani, au existat și numeroase cazuri în care, tocmai datorită acestora, au ieșit la iveală și au fost dovedite cazuri   revoltătoare de agresiuni împotriva elevilor sau a dascălilor.

Noile prevederi nu fac distincție între elevi și cadre didactice, ceea ce înseamnă că nici profesorii nu mai pot utiliza, în timpul orelor, telefonul mobil.

O altă modificare vizează serviciul pe școală, un obieci prezent în toate unitățile de învățământ. Practic, pe rând, elevii de la anumite clase lipsesc o zi întreagă de la ore pentru a sta de pază pe holul școlii. Acest lucru va fi interzis de acum încolo, potrivit art. 198 din ROFUIP: "În unitățile de învățământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor cum ar fi, de exemplu, efectuarea, de către aceștia, a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau alte asemenea".

Modificările aduse ROFUIP pot fi văzute AICI.

Vechiul Regulament poate fi consultat AICI.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.