Marți, 15 Mai 2018 13:53

Scandal în pragul Evaluării Naționale. Școli acuzate că nu-i lasă pe elevii slabi să se înscrie la examen, ca să nu strice media

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asociația pentru Educație și Justiție Socială HUMAN CATALYST a transmis premierului, Viorica Dăncilă, ministrului Educației, Valentin Popa, dar și către Liviu Marian Pop (președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, Senatul României), Camelia Gavrilă (președinta Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, Camera Deputaților), Iusein Ibraim (președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, Camera Deputaților) și Marius – Petre Nicoară (președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, Senatul României) o scrisoare deschisă în care se referă la "Fenomenul Brăila", mai precis la cazurile în care "nota medie pe școală / județ la Evaluarea Națională este ridicată artificial de o prezență redusă a elevilor de clasa a 8-a la testări – ca urmare a unei «selecții» impuse la nivel de clasă, management al școlii sau inspectorat școlar.

"Cel mai reprezentativ exemplu în acest sens este ilustrat în cazul unităților de învățământ din județul Brăila. Deși aici în 2016-2017 nota medie la evaluarea națională a fost a doua cea mai mare din țară (7,29), după Municipiul București (7,35), ponderea elevilor din clasa a 8-a care nu au susținut evaluarea națională a fost cea mai crescută din România (36,5%), mai mult cu 3 procente față de anul școlar anterior. Conform mărturiilor existente, această situație rezultă în urma unei practici abuzive la nivel de sistem educațional, prin care elevilor considerați slabi le este interzisă înscrierea la Evaluarea Națională pentru a nu «trage în jos» media pe școală/județ. În practică, am întâlnit astfel de cazuri în toată țara, cu preponderență în comunități sărace, marginalizate și/sau cu procent mare de romi. Important de precizat că «fenomenul Brăila» este practicat și la nivel de liceu, în cazul examenului de Bacalaureat", au arătat reprezentanții Asociației, explicând astfel și denumirea aleasă pentru această strategie.

"Dat fiind că ne aflăm în perioada premergătoare evaluării naționale la clasa a 8-a și a examenului de Bacalaureat – când aceste practici se intensifică în școli – solicităm adoptarea de urgență a unor măsuri legale prin care să asigurați participarea elevilor absolvenți la examenele menționate conform legii și să descurajați, respectiv sancționați, responsabilii din educație (cadre didactice, directori, inspectori școlari) care împiedică accesul absolvenților la participarea la evaluări și pun presiune pe unii elevi, în mod profund abuziv, pentru a crea o imagine favorabilă falsă a școlii sau a județului și a promova o performanță fabricată prin astfel de mijloace", a mai transmis conducerea Asociației, prin intermediul scrisorii deschise.

Potrivit rezultatelor cercetării efectuate de sursa amintită, în Prahova, rata de neparticipare a suferit scăderi nesemnificative în ultimii doi ani școlar, menținându-se în jurul valorii de 22%, una destul de mare, totuși, la nivel național. Practic, conform datelor din anul școlar 2016 - 2017, din acest punct de vedere Prahova a ocupat locul 13.

În același timp, însă, județul a înregistrat, într-un singur an, o creștere destul de mare a notei medii la Evaluarea Națională, clasându-se în 2017 pe locul 4 la nivel național. Dacă, în 2015 - 2016, nota medie a fost în jur de 7,10, anul trecut nota medie la nivel de județ a trecut de 7,40.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.