Joi, 02 August 2018 12:49

Noi reguli la olimpiadele și concursurile școlare. Principalele modificări adoptate de Ministerul Educației

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 11 iulie, Ministerul Educației lansa în consultare publică proiectul noii metodologii pentru organizarea competițiilor școlare, care acum a și fost aprobat, prin ordin al ministrului, aducând modificări importante cu privire la numărul de participanți, de exemplu, ce se pot califica la etapele naționale ale olimpiadelor, dar și referitoare la sumele care vor fi alocate pentru cazarea olimpicilor și a profesorilor care-i însoțesc.

"Forma finală a documentului este una substanțial îmbunătățită, ca urmare a consultării publice organizate de Ministerul Educației Naționale. Pe această cale, dorim să mulțumim tuturor celor ce au participat în mod activ la acest proces de consultare", au comunicat reprezentanții MEN, care au publicat o sinteză a principalelor modificări aduse metodologiei-cadru privind organizarea și desfășurarea competițiilor școlare:

> Acordarea unui număr sporit de locuri suplimentare pentru etapa naţională a olimpiadelor naţionale, la toate disciplinele, posibilitatea de transfer a locurilor suplimentare neocupate la un an de studiu, la un alt an de studiu, precum şi stabilirea unui punctaj minim pentru a participa la etapa națională a olimpiadei.

> Etapa națională a olimpiadelor se desfășoară în universitățile de stat din România, pentru ca olimpicii să ia contact cu facilitățile de nivel european oferite de către universitățile românești.

> Numărul participanților la etapa națională este de 90 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie și 70 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade care se organizează în toate județele și sectoarele municipiului București. Se califică, la etapa națională, cei 47 de câștigători ai etapei județene - din cele 41 de județe și 6 (șase) sectoare ale municipiului București - la care se adaugă 43, respectiv 23 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul național.

> Pentru a se califica la etapa națională, participanţii trebuie să obţină un punctaj cel puţin egal cu 40% din punctajul maxim posibil de obţinut la etapa judeţeană/ de sector. În cazul în care, la nivelul judeţului/sectorului, nu există participanţi care să întrunească această condiţie, locurile astfel disponibilizate pot fi adăugate locurilor suplimentare.

> În cazul în care locurile suplimentare nu se ocupă, acestea pot fi transferate la alt an de studiu, în limita unui procent de maximum 50% din locurile suplimentare, fără a se depăşi, la etapa naţională, 110 locuri pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, respectiv 85 pentru celelalte olimpiade.

> Evaluarea lucrărilor elevilor participanți la etapa județeană a olimpiadelor școlare va avea loc fie în alt județ (județul evaluator) decât cel în care a fost susținută proba (județul de origine), fie la Comisia Centrală a Olimpiadei.

> Dublarea alocărilor financiare pentru elevii și profesorii prezenți la etapa națională a olimpiadelor școlare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă și cazare.

> În premieră este prevăzută plata cadrelor didactice implicate în organizarea și desfăşurarea olimpiadelor, etapa națională, în cuantum identic cu plățile practicate pentru evaluarea națională și examenul naţional de bacalaureat în anul şcolar respectiv, cu excepția evaluatorilor, ale căror remunerații sunt dublate comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la EN/examenul de bacalaureat.

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.