Ioana Stroe

Ioana Stroe

Un bărbat de 33 de ani a ajuns, luni, la prânz, la spital, în urma unui incident petrecut în centrul municipiului. Tânărul a fost lovit în ochi de un rest proiectat, se pare, de motocositoarea folosită în acel moment de un angajat al SGU.

Incidentul a avut loc în jurul orei 12.00, pe str. Cuza Vodă, întâmplarea fiindu-ne relatată de un cititor, martor la eveniment, și confirmată și de purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, care a precizat pentru Telegrama că pietonul, lovit în ochi de o piatră, a fost predat de echipajul SMURD medicilor de la Spitalul Județean (Boldescu).

Evenimentul a ajuns și în atenția polițiștilor de la Secția 1 Ploiești. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJP Prahova, Raluca Brezeanu, persoana lovită nu a depus plângere, însă Parchetul i-a contactat pe polițiștii care au preluat cazul și a anunțat că ce sesizează din oficiu, efectuând cercetări sub aspectul vătămării corporale din culpă și al nerespectării măsurilor de sănătate și securitate în muncă.

Din fericire, se pare că pietonul nu a fost rănit grav.

Telegrama a cerut un punct de vedere și reprezentanților SGU Ploiești. "Angajații noștri sunt instruiți din punct de vedere al normelor SSM și cu privire la regulile de utilizare a uneltelor. În prezent, așteptăm ca organele de anchetă să ne comunice rezultatul cercetărilor, iar în funcție de acest răspuns conducerea societății va lua măsurile care se impun. Este un incident regretabil", a declarat Adela Frățilă, purtătorul de cuvânt al SGU Ploiești, pentru Telegrama, menționând că, pentru astfel de situații, societatea are încheiate polițe de asigurare care să acopere eventuale daune.

Foto de la cititori

Polițiștii din Prahova au deschis dosar penal și anchetează cazul unei gravide de 29 de ani, din județ, care a pierdut o sarcină de 30 de săptămâni, deși în cele aproximtiv şapte luni nu avusese nicio problemă. Totul s-ar fi întâmplat în timp ce pacienta era internată şi sub supraveghere medicală. Familia este în stare de șoc și nu poate înțelege nici acum, la aproape o lună de la tragicul eveniment, cum de o imensă bucurie s-a transformat, peste noapte, la propriu, într-o durere fără sfârșit și o uriașă traumă.

Alina Ciurcă, din Măgurele, și soțul său, Mihai, așteptau cu nerăbdare să devină părinți. Primul lor copil urma să se nască în această vară, iar de la aflarea veștii că tânăra este însărcinată totul a mers ca la carte. Viitoarea mămică a fost văzută periodic, o dată pe lună, de un medic de specialitate din Ploiești, iar totul a decurs normal, fără vreo suspiciune că ar putea apărea probleme.

Totul... până în seara zilei de 16 aprilie, când Alina a început să se simtă rău. A acuzat dureri de cap și, fiind însărcinată, a ales să solicite un echipaj de urgență, prin 112, și să se lase pe mâna medicilor, convinsă că aceasta este cea mai bună alegere pentru ea și copilul ei nenăscut.

Reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță Prahova au confirmat intervenția din 16 aprilie: "În data de 16.04.2018, orele 22.50, s-a apelat Serviciul de Ambulanță Județean Prahova prin intermediul Sistemului Unic de Apel  de Urgență 112 pentru  Ciurcă Alina Mădălina, 28 ani,  motivul solicitării – GRAVIDA VII L, I P. La solicitare, în localitatea Măgurele, str. (....), s-a deplasat o ambulanță tip B2 (asistent medical și ambulanțier) care, în urma evaluării medicale, a pus diagnosticele de: gravidă 30 săptămâni, HTA puseu. S-a administrat tratamentul corespunzător (antihipertensiv), iar pacienta a fost transportată la spital Vălenii de Munte - maternitate pentru investigații și tratament de specialitate".

"O durea capul foarte rău. Am chemat salvarea și pe la 23.30 am ajuns la Spitalul din Văleni, unde echipajul de la Ambulanță a decis să o transporte. Pe drum i s-a administrat Captopril, pentru scăderea tensiunii, deoarece avea tensiunea destul de mare. Nu știu dacă i-au mai dat și altceva. La spital, la camera de gardă, i-au fost administrate perfuzii cu Algocalmin și Metoclopramid", a povestit soțul Alinei. Potrivit acestuia, de la momentul prezentării la Camera de Gardă a Spitalului Vălenii de Munte și pe tot parcursul nopții, tânăra a fost văzută doar de medicul de gardă, dr. Angelica Moise. Nu a trecut pe la ea niciun ginecolog și nu s-a considerat necesar ca pacienta să fie trimisă la Maternitatea din Ploiești. Familia susține chiar că ar fi urmat să fie trimisă acasă fără ca un specialist să o consulte.

Potrivit soțului, tânăra a rămas în spital, peste noapte, iar de dimineață a găsit-o pregătită să plece acasă. Nimeni nu se interesase, până la acel moment, de starea fătului. "La 7.30 avea deja un bilet de externare și o trimitere să meargă la cardiologie, în ambulatoriu. Atunci am insistat ca, dacă tot ne aflăm acolo, să fie văzută și de un ginecolog. Pe la 8.30 a fost chemat medicul ginecolog care i-a făcut o ecografie și a anunțat-o că inima fătului nu mai bate. A întrebat-o când a simțit ultima dată mișcările copilului, soția i-a spus că în jurul orei 1.00 - 1.30, iar medicul a bănuit că fătul ar fi murit în jurul orei 2.00. Asta i-a spus. Cum a fost posibil? În acel moment, Alina se afla în spital, sub supraveghere medicală", povestește Mihai.

De la Spitalul din Văleni am aflat doar că în unitatea sanitară funcționează două linii de gardă și că, într-adevăr, în noaptea de 16 spre 17 aprilie de serviciu au fost un medic internist și un chirurg. Invocând prevederi legale referitoare la drepturile pacientului și la protecția datelor cu caracter personal, conducerea spitalului nu ne-a oferit nici măcar informații pe care de altfel le-am regăsit, apoi, publicate fără probleme, pe site-ul spitalului. Cum ar fi cea că medicul internist care a asigurat garda în acea noapte a fost dr. Angelica Moise. Tot de pe pagina de internet a unității sanitare am aflat că Alina a fost văzută abia pe 17 aprilie, dimineața, de un ginecolog, dr. Nina Cremeneanu, pentru că atunci a intrat acesta de gardă. "Potrivit prevederilor legale, în Spitalul nostru sunt organizate două linii de gardă, medicală și chirurgicală, asigurate de medici interniști, respectiv chirurgi sau ginecologi. În seara de 16.04.2018 au fost de gardă un medic internist și un medic chirurg", au fost singurele precizări oficiale ale reprezentanților unității sanitare, la solicitarea Telegrama.

Din fișa medicală pusă la dispoziția noastră de familie am aflat, însă, că Alina a ajuns la spital, în noaptea de 16 aprilie, cu cefalee, greață, vărsături, dar și cu tensiune 150/80. Ca primă intervenție, la 23.45 acesteia i s-au administrat, în perfuzie, glucoză (5%, 250 ml), un comprimat de Paracetamol, o fiolă de Algocalmin și una de Metoclopramid. La ora 1.00, dar și la ora 6.15, pe fișa pacientei este consemnat că tensiunea acesteia scăzuse la valori normale și că tânăra prezenta o stare generală bună. Abia în dreptul însemnării de dimineață se menționează că pacienta se trimite la consult obstetrical, acesta efectuându-se la ora 8.40. Atunci s-a constatat că inima fătului nu mai bate și abia atunci medicul i-a transmis Alinei că acest caz nu mai este de competența lor, a medicilor din Văleni, iar ea trebuie trimisă la Ploiești. La un moment dat... "Ne-au spus că o vor trimite cu o ambulanță, la Maternitate, dar să mai așteptăm, că mașina nu poate pleca doar cu un pacient. Să mai stăm, să mai apară un caz care să aibă nevoie să ajungă la Ploiești", a mai povestit soțul pacientei.

Abia pe la 10.00 Alina a plecat spre Maternitate. Era 17 aprilie, iar până a doua zi, pe 18 aprilie, nimeni nu a intervenit în cazul ei. "Abia miercuri (pe 18 aprilie - n.r.), dr. Luchian a văzut-o și a decis să intre cu ea în operație. A spus că o face pe răspunderea dânsei. Nu a mai așteptat nimic, spunea că nu o poate lăsa așa, că moare", ne-a povestit soțul îngrozit că, într-o situație atât de gravă, niciun medic nu a intervenit de urgență.

Conducerea Maternității a răspuns pentru Telegrama că "în cazul unei sarcini oprite în evoluție, nașterea va avea loc în urma unor investigații și a unei monitorizări realizate de către medic. În funcție de starea generală, de bolile asociate, medicul decide dacă nașterea are loc pe cale vaginală sau dacă se impune nașterea prin operație cezariană. În această perioadă, pacienta rămâne internată în spital, fiind monitorizată atent pentru a se putea decide la momentul oportun intervenția chirurgicală, în interes matern. Punctual, în cazul acesta, după o zi de la internare, în urma examenului clinic și paraclinic, medicul șef de secție a decis finalizarea nașterii prin operație cezariană. Evoluția post operatorie a pacientei este favorabilă".

Alina a fost operată, iar după câteva zile a părăsit Maternitatea Ploiești cu două luni mai devreme decât ar fi trebuit să o facă, și nu cu un copilaș în brațe, ci cu sufletul îndoliat. Este foarte posibil să nu mai poată rămâne niciodată însărcinată. Iar acum, împreună cu familia, încearcă să afle de ce nu a putut să-și țină în brațe bebelușul pe care și l-a dorit atât de mult și pe care îl aștepta cu atâta dragoste. A cerut efectuarea unor analize care să determine ce a dus la decesul fătului, în săptămâna 30 a unei sarcini care nu pusese niciun fel de probleme. Și va face toate demersurile pentru a afla ce s-a întâmplat cu copilul ei, pentru că nu-i dă pace sentimentul că cine a hotărât greșit.

Cazul ei a ajuns, însă, și în atenția Poliției. IJP Prahova a confirmat, pentru Telegrama, că în urma celor întâmplate a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, cercetările fiind derulate de Poliția Ploiești. Implicit, cazul intră și în atenția Colegiului Medicilor.

Anchetatorii trebuie să stabilească dacă undeva, pe traseul parcurs de Alina, cineva, cumva, a luat o decizie greșită care a trimis un suflet în Cer chiar înainte de a ajunge în brațele mamei. Și de ce o femeie tânără, sănătoasă, a fost privată de bucuria de a aduce pe lume un copil și, foarte probabil, de a mai fi vreodată mamă.

 

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre pentru aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din judeţele Buzău, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi Vâlcea.

"Valoarea totală a ajutorului oferit de Guvernul României este de 860,132 mii lei, produsele constând în materiale de construcţii şi pentru reparat case, construcţii uşoare din elemente modulate, paturi, saltele, cearşafuri, pături, set aragaz -butelie. Instituţiile Prefectului din judeţele Buzău, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi Vâlcea vor asigura distribuirea produselor, acestea fiind transportate astăzi cu mijloace puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi de la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne", a informat MAI.

În cursul zilei de joi, în Prahova au ajuns și nouă containere care vor fi utilizate de familiile afectate de alunecările și inundațiile din martie, alături de materialele necesare traiului zilnic, însemnând pături, saltele, seturi aragaz şi butelie. "Preluarea locuinţelor de către persoanele sinistrate se va realiza pe bază de proces-verbal de predare-primire, pe termen de un an calendaristic, dar nu mai puţin decât perioada necesară rezolvării situaţiei locative definitive a persoanei care beneficiază de locuinţă provizorie", a precizat MAI.

Citiți și:  VIDEO | Ajutoare de la stat pentru familiile din Prahova afectate de alunecări de teren. Nouă containere au ajuns miercuri în judeţ

Necesarul de produse a fost întocmit şi aprobat prin Hotărârile Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din unităţile administrativ-teritoriale afectate, fiind înaintate, în acest sens, rapoarte de evaluare a pagubelor produse şi propuneri de alocare de bunuri materiale.

ASOCIAŢIA GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ  CRICOV – PROVIŢA - PRAHOVA

ANUNT PRELUNGIRE

Apel de Selecţie pentru măsura

Măsura 6 – DI6B - Investiţii şi servicii pentru incluziunea socială a romilor

        Asociația Grupul de Acțiune Locală Cricov –Proviţa - Prahova va informeaza ca sesiunea de depunere a proiectelor pentru Măsura 6, avand ca perioada de depunere 22.11.2017 – 28.02.2018

se prelungeste pana pe data de 27.04.2018, ora 12:00.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 6 sunt:

  • UAT-urile din teritoriul GAL, respective comunele,  conform   legislaţiei   naţionale   în vigoare.
  • ONG‐uri precum:
  • ONG-urile care reprezintă interesele populației de etnie rromă din teritoriul parteneriatului;
  • ONG-urile care promovează drepturile omului din interiroul sau din exteriorul teritoriului parteneriatului doar în parteneriat/asociere cu UAT  ONG și/sau GAL din teritoriul vizat;
  • Alte instituții publice/private relevante cu rol în promovarea și sprijinirea categoriilor sociale defavorizate doar în parteneriat/asociere cu UAT, ONG și/sau GAL din teritoriul vizat (ATENȚIE: GAL-ul, doar în cazul în care nicio altă entitate (solicitant) eligibilă nu-și manifestă interesul prin depunere proiect)

 Fondul disponibil pentru această sesiune de cerere de proiecte este de: 50.000 Euro.

 Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect este de 50.000 Euro.

 Data limită de depunere a proiectelor: 24.04.2018, ora 12:00.

 Locul şi intervalul orar în care se pot depune proiectele: Depunerea proiectelor pentru Măsura 6  se va face la sediul Asociaţiei GAL Cricov – Proviţa - Prahova, din Comuna Darmanesti, Sat Darmanesti, nr. 897, camera 2, judeţul Dâmboviţa, de luni până vineri în intervalul orar 9,00 – 14,00.

 Informaţii detaliate privind accesarea şi derularea Măsurii 6 sunt cuprinse in Ghidul Solicitantului Măsurii 6 - Investiţii şi servicii pentru incluziunea socială a romilor, disponibil pe site-ul www.galcricovprovitaprahova.ro

 Datele de contact ale Grupului de Acţiune Locală Cricov – Proviţa – Prahova:

ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ CRICOV –PROVIŢA - PRAHOVA, comuna Dărmăneşti, sat. Dărmăneşti, nr. 897 , camera 2, judeţul Dâmboviţa.

Web site: www.galcricovprovitaprahova.ro

e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.   

Tel:0245-660961

Reprezentant legal - Posirca Ion- - 0726.685.720

Vlasceanu Maria - Manager – 0721.124.405

Cererea de finanţare in format editabil si documentele obligatorii anexe sunt postate pe pagina de web a GAL.La sediul GAL Cricov – Proviţa - Prahova se pot obţine informaţii detalitate aferente Măsurii 6 pe suport tipărit in timpul programului de lucru, in intervalul orar 08:00 – 16:00.

ASOCIAŢIA GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ

CRICOV – PROVIŢA – PRAHOVA

ANUNT PRELUNGIRE

Apel de selecţie pentru

 Măsura 5 – DI6B - Investiţii în infrastructura socială

                Asociația Grupul de Acțiune Locală Cricov –Proviţa - Prahova va informeaza ca sesiunea de depunere a proiectelor pentru Măsura 5, avand ca perioada de depunere 22.11.2017 – 28.02.2018

se prelungeste pana pe data de 27.04.2018, ora 12:00.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 5 sunt:

  • UAT-urile din teritoriul GAL, respective comunele, conform   legislaţiei   naţionale   în vigoare.
  • ONG‐uri precum:
  • ONG-urile care reprezintă interesele populației de etnie rromă din teritoriul parteneriatului;
  • ONG-urile care promovează drepturile omului din interiroul sau din exteriorul teritoriului parteneriatului doar în parteneriat/asociere cu UAT  ONG și/sau GAL din teritoriul vizat;
  • Alte instituții publice/private relevante cu rol în promovarea și sprijinirea categoriilor sociale defavorizate doar în parteneriat/asociere cu UAT, ONG și/sau GAL din teritoriul vizat (ATENȚIE: GAL-ul, doar în cazul în care nicio altă entitate (solicitant) eligibilă nu-și manifestă interesul prin depunere proiect).

 Fondul disponibil pentru această sesiune de cerere de proiecte este de: 50.000 Euro.

 Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect este de 50.000 Euro.

 Data limită de depunere a proiectelor: 27.04.2018, ora 12:00.

 Locul şi intervalul orar în care se pot depune proiectele: Depunerea proiectelor pentru Măsura 5  se va face la sediul Asociaţiei GAL Cricov – Proviţa - Prahova, din Comuna Darmanesti, Sat Darmanesti, nr. 897, camera 2, judeţul Dâmboviţa, de luni până vineri în intervalul orar 9,00 – 14,00.

 Informaţii detaliate privind accesarea şi derularea Măsurii 5 sunt cuprinse in Ghidul Solicitantului Măsurii 5 - Investiţii în infrastructura socială, disponibil pe site-ul www.galcricovprovitaprahova.ro

 Datele de contact ale Grupului de Acţiune Locală Cricov – Proviţa – Prahova:

ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ CRICOV –PROVIŢA - PRAHOVA, comuna Dărmăneşti, sat. Dărmăneşti, nr. 897 , camera 2, judeţul Dâmboviţa.

Web site: www.galcricovprovitaprahova.ro

e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.   

Tel:0245-660961

Reprezentant legal - Posirca Ion- - 0726.685.720

Vlasceanu Maria - Manager – 0721.124.405

Cererea de finanţare in format editabil si documentele obligatorii anexe sunt postate pe pagina de web a GAL.

La sediul GAL Cricov – Proviţa - Prahova se pot obţine informaţii detalitate aferente Măsurii 5 pe suport tipărit in timpul programului de lucru, in intervalul orar 08:00 – 16:00.

Indiferent de stilul tău vestimentar, fie că preferi hainele casual, cele foarte elegante sau cele ieşite din comun, există câteva lucruri care nu trebuie să lipsească din garderoba ta. Acestea sunt  piese clasice, pe care, negreşit, vei ajunge să le foloseşti la un moment dat, pentru diferite evenimente. De-a lungul timpului, aceste articole au devenit un must have pentru toate doamnele şi domnişoarele iubitoare de fashion.

Vezi care sunt articolele clasice pe care orice femeie ar trebui să le aibă

Pantofi sau sandale elegante

Chiar dacă nu eşti genul de persoană care se simte comod pe tocuri, la anumite evenimente vei fi nevoită să porţi şi încălţări elegante. De aceea, e bine să ai măcar o pereche de pantofi sau sandale elegantă, pentru a evita stresul de a cumpăra pe ultima sută de metri înaintea unei petreceri. Sandalele cu toc sunt un articol clasic de încălţăminte, foarte iubite şi populare datorită formei lor diafane şi a baretelor care susţin foarte bine piciorul.

Dacă îţi doreşti şi tu o pereche, intra pe https://www.the5thelement.ro/incaltaminte-dama-piele/sandale-piele-dama şi alege-ţi o pereche perfectă pentru vara aceasta, care îţi va pune în valoare orice ţinută! Sandalele sunt şi comode, nu doar frumoase, iar acest lucru este foarte important pentru a te distra fără nicio grijă.

Geanta plic sau clutch

Clutch-ul a apărut prin anii 1930 şi a fost asociat cu casa de modă Hermes. Geanta plic a apărut din nevoia femeilor de a avea un loc în care să îşi poată pună rujul şi mănuşile, singurele lucruri pe care acestea şi le luau la diverse evenimente. Se consideră că acest clutch era mai flatant pentru formele unei femei decât orice altă geanta, pentru că nu acoperea nici o parte a corpului. Până în ziua de azi, aceste genţi sunt preferate pentru evenimente elegante sau petreceri, pentru că sunt uşor de purtat şi asortat, chiar dacă sunt un pic mai mari decât modelele originale.

Acestea nu sunt grele, pentru că înăuntrul lor vei găsi doar strictul necesar pentru acea seară. În cazul în care nu ai o geantă de acest tip, click aici şi alege-ţi modelul preferat. Garantat, vei observa cât de practice şi de utile sunt aceste articole!

The little black dress

Mica rochie neagră, în traducere, este un model consacrat de casa de modă Chanel. Cu orginea în anii 1920, bazată pe schiţele lui Coco Chanel, aceasta a devenit un simbol al eleganţei. Prin design-ul simplu, lungimea medie sau scurtă şi culoarea neagră, acest model de rochie a putut fi purtată de femei din toate mediile sociale, atât în timpul zilei, cât şi la evenimente. Avantajul acesteia este că, în funcţie de cum este accesorizată, este foarte versatilă şi poate fi adaptată pentru a crea multe ţinute diferite.

De aceea, nici ţie nu trebuie să îţi lipsească din garderobă. The little black dress este şi va rămâne un model clasic şi apreciat în continuare, tocmai datorită versatilităţii şi uşurinţei cu care poate fi purtat.

Acestea sunt articolele pe care trebuie să le aibă orice femeie în dulap. Sunt articole clasice, elegante, care s-au bucurat de popularitate tocmai pentru că sunt accessibile, versatile, simple şi foarte practice. Tu le ai în garderoba ta?

 

 

Afișarea rezultatelor finale, după contestații, în urma etapei județene a Olimpiadei de Limba Engleză a stârnit nemulțumiri în Prahova. Mai mulți părinți au semnalat diferențele mari de punctaj între notele acordate inițial candidaților și cele stabilite de comisia care a recorectat lucrările. 

"Care comisie a corectat «cu picioarele»? Cea inițială sau cea de la contestații? Eu sunt foarte indignată. Și că părinte, și ca profesor!" a scris mama unuia dintre copiii care au participat la concurs, în județul Prahova, pe pagina sa de Facebook.

Și alți părinți au remarcat diferențele mari de punctaj, în condițiile în care este vorba despre lucrări ale unor olimpici, deja selectați ca fiind printre cei mai buni la această disciplină, în urma etapei locale, și nu despre testări aplicate în masă. Prin urmare, te-ai aștepta ca între ei diferențele să fie minore, iar la contestații să nu apară asemenea situații, ci mici ajustări de punctaj.

În total, după proba scrisă a acestei etape au fost depuse contestații de către 41 de candidați, din totalul de 190 prezenți, la ambele secțiuni organizate pentru clasele de liceu (real și uman). Dintre semnatari, 27 s-au trezit cu note mai mici, iar în opt cazuri diferența a fost cuprinsă între 10 și 20 de puncte, în condițiile în care o lucrare putea fi evaluată cel mult la 100 de puncte. Alți 14 candidați au primit note mai mari, însă într-un singur caz a doua comisie a acordat în plus 10 puncte.

Foarte mulți candidați nemulțumiți de prima notă s-au numărat printre cei de la clasa a IX-a proveniți de la clase cu regim de predare intensiv și bilingv (secțiunea B). Aproape o treime dintre participanți au cerut recorectarea lucrărilor. Astfel, au fost înregistrate 13 contestații, din totalul de 47 de lucrări. Iar 11 dintre ei s-au ales cu note mai mici, în patru cazuri chiar cu 10 sau 11 puncte.

De asemenea, la clasa a XI-a (secțiunea B), toate cele cinci lucrări pentru care s-a cerut recorectarea au pierdut din punctajul inițial. Iar pentru trei dintre candidați, notele după contestații au scăzut cu 11, 13, respectiv 20 de puncte din 100! Practic, deși este vorba despre olimpici și olimpiadă, deci despre elite, au existat cazuri, iată, în care lucrări notate inițial cu 80 de puncte (echivalentul notei 8) au ajuns să primească, la recorectare 67 (6,70) sau chiar 60 de puncte (echivalentul notei 6).

Contactată de Telegrama, inspectoarea de specialitate din cadrul ISJ Prahova, prof. Adriana Arcoși, a explicat care este regulamentul în ceea ce privește corectarea lucrărilor la această olimpiadă, dar și de unde pot apărea diferențe atât de mare de punctaj.

Potrivit acesteia, la prima corectură participă doi profesori, iar dacă diferența dintre punctajele acordate de aceștia este mai mare de 10 puncte, atunci lucrarea merge la o a doua comisie. Regula se aplică și în caz de contestație, la recorectare. Cât despre diferențele în sine, aceasta arată că 10 sau 20 de puncte din 100 posibile înseamnă, raportat la notele cu care majoritatea este obișnuită (de la 0 la 10) un punct, respectiv două puncte. Iar acestea, spune reprezentantul ISJ Prahova, pot rezulta ușor, mai ales că o mare din notă (50 de puncte, în cazul de față) este alocată părții a doua a lucrării, formată din itemi subiectivi. Mai pe înțelesul tuturor, este vorba despre realizarea unor eseuri sau compuneri care apoi sunt evaluate în funcție de cinci criterii (conținut, coerență, vocabular, structură și efectul asupra cititorului). Pentru fiecare dintre acestea sunt formulați descriptori , tot cinci la număr, îndeplinirea fiecăruia aducându-i candidatului între 0 și 10 puncte. Eventualele greșeli, prin aceasta înțelegându-se neatingerea unui descriptor de performanță, este sancționată cu două puncte. Așadar, un eseu evaluat ca fiind "exemplar" din perspectiva tuturor celor cinci criterii va primi 50 de puncte. Dar, dacă la recorectare comisia consideră că este doar nivelul al doilea, "expert", va primi numai 40 de puncte.

Tot la clasa a IX-a, secțiunea B, o reclamație ajunsă pe adresa redacției semnala faptul că, la afișarea rezultatelor finale, în dreptul unor candidați erau trecute notele obținute înainte de contestații, deși lucrările acestora fuseseră recorectate și renotate. Cu privire la acest aspect, inspectorul a precizat că, la această listă, s-a produs într-adevăr o greșeală în momentul afișării, iar eroarea a fost remediată în câteva ore. Lista corectă a fost publicată pe site-ul Liceului "1 Mai", unde s-a derulat olimpiada, dar nu a mai fost actualizată și pe site-ul ISJ.

Nu în ultimul rând, un alt aspect care a atras atenția a fost modul în care s-a decis reprezentantul județului, pentru fiecare clasă și secțiune, la etapa națională. În niciunul dintre cazurile în care s-a cerut recorectarea nu a fost influențat vârful clasamentului, acolo unde se decidea cine va participa la faza următoare a olimpiadei. Aici, problemele au apărut în momentul în care candidatul a fost decis nu de proba scrisă, acolo unde există dovada cunoștințelor, negru pe alb, ci de rezultatul de la oral.

În două cazuri din prahova, anul acesta, proba orală a stabilit reprezentantul județului la faza națională. Este vorba despre situația apărută la clasa a XI-a, secțiunea A, acolo unde două eleve au fost departajate, prin proba orală, după ce la scris primiseră aceeași notă: 95 de puncte.

La clasa a X-a, secțiunea B, s-a produs chiar o răsturnare de situație. Și asta după ce candidata care luase notă mai mare la scris a rămas acasă, iar o altă elevă, care a luat punctaj aproape maxim la oral, s-a calificat astfel la națională, datorită mediei finale.

Potrivit regulamentului olimpiadei, candidații care la faza județeană obțin cel puțin 95 de puncte din 100 se califică la proba orală. Numai că aceasta nu mai poate fi contestată, tot potrivit regulamentului, și, este evident, în asemenea cazuri poate fi acuzată o doză mare de subiectivism din partea comisiei.

Informațiile complete despre etapa județeană a Olimpiadei de Limba Engleză - subiecte, bareme și rezultate - pot fi consultate AICI.

Faza națională a acestei olimpiade va avea loc la începutul lunii aprilie, la Constanța. Județul Prahova va fi reprezentat, în această etapă, de:

Ana Maria Stănescu, cls. a IX-a/ secțiunea A - C. N. "Nichita Stănescu" Ploiești

Ana Teodora Chirilă, cls. a IX-a/ secțiunea B - C. N. "Mihai Viteazul" Ploiești

Diana Ioana Savu, cls. a X-a/ secțiunea A - C. N. "Al. I. Cuza" Ploiești

Anamaria Cioară, cls. a X-a/ secțiunea B - C. N. "Mihail Cantacuzino" Sinaia

Silvana Maria Bîrlează, cls. a XI-a/ secțiunea A -  C. N. "Mihai Viteazul" Ploiești

Irina Cristiana Ionete, cls a XII-a/ secțiunea B - C. N. "Mihai Viteazul" Ploiești

 

 

 

 

La Ploiești se celebrează, vineri, Ziua Națională a Bulgariei. Frumos, probabil neinteresant pentru mulți dintre ploieșteni, dar de maximă importanță pentru cei care au așteptat ca fraierii un autobuz sau troleibuz, în stațiile de pe Bd. Independenței, până în orele prânzului. Și asta pentru că exact atât cât contează evenimentul pentru ploieșteni atât au contat și ei pentru administrația locală.

Astfel, vineri, la ora 10.51, la redacție a ajuns informarea potrivit căreia la Ploiești, pe 2 martie, "va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și depuneri de coroane  la Monumentul Vânătorilor cu ocazia «ZILEI  NAȚIONALE  A  REPUBLICII  BULGARIA»". Treceți peste dezacordul de toată jena din enunțul de mai sus și haideți să ajungem la esență. "Astfel, la Monumentul Vânătorilor din zona Gării de Sud se impune reorganizarea transportului  public  local.  Între orele 10:45 – 12:00, traseele cu parcurs pe Bd. Independentei vor circula cu ruta ocolitoare între statuia Radu Stanian și Gara Sud: pe str. Bobâlna, la sensul spre Sud, unde vor efectua stațiile Pelican și Liceul de Muzică, și pe str. Democrației, la sensul de deplasare dinspre Sud spre Centru, unde vor efectua stațiile 13 Decembrie, Covurlui și Muzeul de Istorie.  Traseele de troleibuze 44 și 202 vor fi scurtate la Hale Coreco. Călătorii acestor trasee vor utiliza între Centru și Gara de Sud celelalte trasee cu parcurs în zonă, unde vor fi  valabile legitimațiile de călătorie compostate în troleibuze/autobuze, după caz. În  locul stației Coreco Sud, traseul  2 va efectua stația Gara Sud din fața P.T.T.R., comună cu traseele 101 și 401. La traseele 1, 30, 32/32b, 401, la sensul spre Centru, autobuzele nu vor mai intra la Gara Sud; după stația Rulmenți Grei, următoarea stație va fi 13 Decembrie/Democrației. Traseele 444 si 445 vor avea capăt de linie la Bar. București", potrivit comunicatului întârziat al Primăriei Ploiești.

Citiți și: SCRISOAREA CITITORULUI - TCE își merită soarta. E eficientă numai când își bate joc de călătorii din Ploiești

Da, ați înțeles bine. Dacă ați așteptat troleul, nu l-ați așteptat unde trebuie, că TCE i-a scurtat temporar traseul, până la Hale. Dacă ați avut treabă la Gara de Sud, venind dinspre Hipodrom/Bariera București, ați luat țeapă și v-ați ales cu o plimbare anapoda, până pe Democrației, la o stație distanță. Dacă v-ați nimerit pe Bulevard, în acel interval orar, țeapă din nou. Stațiile au fost mutate, provizoriu, pe ruta ocolitoare.

Și toate acestea, la prețul de 2 lei/ bilet. Sau 85 lei/lună/traseu. Sau chiar mai mult. În care, evident, nu intră și serviciile de informare.

Citiți și: TCE Ploieşti pregăteşte un nou program de transport public, cu eliminarea unor curse

Citiți și: Conducerea TCE Ploieşti ar cam dori să mărească din nou unele tarife la abonamente

 

Aproximativ 200 de elevi de gimnaziu de liceu și profesorii lor, din toată țara, s-au aflat, în perioada 2-5 februarie, la Gura Humorului, în județul Suceava, pentru etapa națională a Olimpiadei de Astronomie. Concursul a constat în două probe, candidații având de trecut de o testare teoretică, cu durata de trei ore, dar și de o probă observațională  (hartă mută şi planetariu), derulată la Observatorul din Suceava. Suplimentar, elevii care vor să acceadă în lotul olimpic, care va reprezenta România la competiţii internaţionale, au susținut şi o probă de patru ore, de analiză a datelor, una cu un grad de dificultate ridicat.

Printre elevii calificați în această etapă a Olimpiadei s-au aflat și prahovenii Iulia Stanciu (cls. a X-a) și Mihai Dragomir (cls. a VIII-a). Cei doi, elevi ai Colegiului Național "Ion Luca Caragiale" din Ploiești pregătiți de prof. Marian Osman, au obținut, după aceste testări maraton, câte o medalie de argint. De asemenea, Iulia a primit și o mențiune acordată de Ministerul Educației Naționale.

 

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a răspuns, într-o postare pe Facebook, senatorului Robert Cazanciuc, după ce acesta din urmă a criticat situația lucrărilor la Palatul de Justiție din Ploiești, proiect demarat în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Citiți și:  Un senator PSD critică situația Palatului de Justiție din Ploiești. Ce-i răspunde Tudorel Toader

"Pentru investițiile în sediile de instanță, finanțate din buget propriu, prioritatea Ministerului Justiției constă în finalizarea lucrărilor începute în anii anteriori precum și cele nefinalizate în cadrul Acordului de Împrumut cu Banca Mondială.  Valoarea acestor angajamente este de două ori mai mare decât bugetul mediu anual (pe ultimii 5 ani) de investiții al Ministerului Justiției. În perioada 2016-2017, 33,61% din fondurile totale pentru investiții la nivelul instanțelor, au fost alocate Curții de Apel Ploiești, în principal pentru finalizarea obiectivului de investiții Palatul de Justiție Prahova și a lucrărilor de Consolidare şi reparații capitale Tribunalul Prahova. Pentru anul 2018, alocarea este de 40,76%", a anunțat Tudorel Toader.

Acesta spune că noi lucrări ar trebui să fie angajate exclusiv în baza prioritizării rezultate în urma bilanțului principalelor obiective de investiții în infrastructura fizică a instanțelor şi parchetelor.

"De asemenea, conform studiului de pre-fezabilitate, contractat de către Ministerul Justiției în anul 2015, în județul Prahova, localitatea Berceni, va fi realizat un Penitenciar a cărui valoare estimată, conform studiului depășește 100 milioane de euro", a precizat ministrul.

Programul național de consolidare a infrastructurii instanțelor de judecată cuprinde 27 sedii de instanțe, se derulează prin bugetul MDRAP și este operat de către Compania Națională de investiții.

Tudorel Toader a prezentat, în aceeași postare, și situația pe componente:

"Componenta 1 - de reabilitare a sediilor existente ale instanțelor – total de 14 obiective, din care: 2 sedii de instanță finalizate, 3 instanțe – lucrări în curs de execuție, 9 instanțe – lucrări de intervenții aflate în etapa de proiectare și avizare.

Componenta 2 – de execuție a sediilor noi de instanță – în luna februarie 2017 (la mai mult de 2 ani de la demararea programului), componenta nu era operațională. Începând cu data de 03.05.2017, moment la care a fost emis Ordinul Ministrului Justiției pentru aprobarea Temelor standard de proiectare, componenta a devenit operațională. Cu toate acestea, dintr-un total de 13 sedii noi de instanțe incluse în program, numai pentru 4 s-au putut continua dezvoltarea investițiilor, deoarece situații juridice în legătură cu terenurile transmise Ministerului Justiției (chiar și de 5 ani), nu au permis continuarea demersurilor. A fost elaborat un plan de măsuri pentru fiecare situație identificată".

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home01/telegram/public_html/templates/yoo_master2/html/com_k2/default/user.php on line 260
Pagina 1 din 152