Marți, 09 Ianuarie 2018 14:06

Ministrul de Interne: Franţa a dejucat 20 de atentate în 2017

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Forţele de securitate au dejucat circa 20 de atentate în 2017 în Franţa, a declarat ministrul de interne francez Gerard Collomb, într-un interviu apărut luni, adăugând că nu există 'niciun teritoriu' unde acest 'risc să nu fi existat', a relatat agenţia de presă belgiană Belga.

„Douăzeci de atentate au fost dejucate în Franţa în 2017. Trebuie să fim deci vigilenţi oriunde“, a declarat Collomb pentru cotidianul Le Progres. „Nu există astăzi teritoriu unde să putem spune că riscul este inexistent“, a adăugat el, conform La Libre.be.

Precedentul bilanţ oficial difuzat la începutul lunii noiembrie de către minister, cu ocazia suspendării stării de urgenţă în Franţa, consemna 13 atentate dejucate.

Dar Ministerul de Interne francez nu a dorit să detalieze referitor la cele şapte atentate dejucate la care s-a referit ministrul Collomb în interviul menţionat.

Cu toate acestea, la 7 noiembrie, un raid al serviciilor de combatere a terorismului a dus la arestarea în Franţa şi Elveţia a zece persoane, care făcuseră afirmaţii islamiste 'îngrijorătoare' pe reţele de socializare, o operaţiune legată de arestarea în vară a unui adolescent care intenţiona să comită un atac cu cuţit în Franţa.

La sfârşitul lunii decembrie, au fost arestaţi un bărbat de 21 de ani şi o tânără de 19 ani, aparent fără vreo legătură unul cu altul, dar care intenţionau să comită fiecare câte un atentat. Individul intenţiona să atace militari, iar tânăra prevedea să acţioneze, potrivit unei surse apropiate dosarului. Ambii au fost plasaţi în arest.

Începând din 7 ianuarie 2015 şi cu atacurile împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo şi a supermarketului de produse evreieşti HyperCacher, atentatele jihadiste au ucis 241 de persoane în Franţa. În 2017 au fost comise două atentate revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic: la 20 aprilie pe Champs-Élysées, la Paris, şi la 1 octombrie în gara Saint-Charles din Marsilia (sud-est), soldate cu trei morţi.

Sursa: Agerpres

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.