Vineri, 03 August 2018 10:45

Alerte de caniculă, în mai multe țări din Europa. Avertismentul Ministerului de Externe, pentru turiștii români

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Foarte multe țări din Europa centrală și de vest se află sub cod portocaliu de caniculă, în timp ce în Portugalia, Spania, Elveția și Croația au fost emise chiar alerte cod roșu de temperaturi ridicate.

Ministerul român de Externe a emis, la rândul său avertizări de călătorie, atât pentru românii care merg în regiunile afectate de valul de căldură, cât și pentru cei care vor ajunge în zonele unde sunt așteptate furtuni puternice.

Potrivit MAE, "Institutul Mării și Atmosferei (IPMA) a extins avertizarea de cod roșu de caniculă până în data de 5 august 2018, pentru  Braganca, Evora, Guarda, Vila Real, Santarém, Beja, Castelo Branco, Portalegre, Braga și a instituit un cod roșu pentru Lisabona și Setúbal. Celelalte districte se află sub avertisment de cod portocaliu. Ca urmare a prognozării caniculei extreme și a riscului mare de incendii forestiere, Guvernul a declarat, preventiv, stare de alertă pentru intervalul 2-6  august 2018. Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Portugheză: +351.213.968.812, +351.213.979.982, +351.213.966.463, +351.213.960.866, apelurile la ultimele două numere de telefon fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență".

Și în Regatul Spaniei, Agenţia Meteorologică de Stat – AEMET a emis o avertizare de temperaturi ridicate pentru perioada 2 - 4 august 2018, respectiv, cod roșu în Comunitatea Autonomă Extremadura și cod portocaliu în Comunitatea Autonomă Andaluzia, provinciile: Sevilla, Córdoba, Jaén și Huelva. Potrivit MAE, aici Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al oficiului consular al României la Sevilla: + 648212169.

În Croația, prognozele meteorologice pentru perioada 2-6 august 2018 indică o creștere semnificativă a temperaturilor, fapt ce a determinat emiterea unui cod roșu de caniculă pentru regiunile Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik. De asemenea, a fost emis și un cod portocaliu pentru regiunea Zagreb. "Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că există posibilitatea creșterii timpilor de așteptare la punctele de trecere frontieră, precum și la punctele de taxare pentru circulația pe autostradă. Pentru informații actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Serviciului Croat de Meteorologie și Hidrologie – http://meteo.hr/index_en.php, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr. Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Croația: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii României la Zagreb: +38598414341", se arată într-o informare a autorităților din țara noastră.

Nu în ultimul rând, persistă riscul de producere a incendiilor în Grecia: "Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Secretariatul General de Protecție Civilă grec avertizează că există un risc ridicat de incendii pentru următoarele regiuni:

> insulele din nordul Mării Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);

> Grecia Centrală (inclusiv insulele Evia, Skyros);

> peninsula Attica.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație de urgență au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222."

Tot în Grecia, potrivit unei alerte emise anterior de MAE, sunt așteptate furtuni puternice pe 3 august, în Macedonia centrală și de vest, Thessalia, Epir, insulele Sporade, vestul Greciei Continentale și Peloponez (în principal partea de vest), dar și sâmbătă, pe 4 august 2018, Macedonia centrală și de est (în principal judetele Pieria, Imatheia, Pella), Epir, Tessalia (în principal în partea de vest și de nord).

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.