Duminică, 12 Noiembrie 2017 09:55

Ce rol au jocurile de societate în dezvoltarea copiilor

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Board games sau jocurile de societate reprezintă o modalitate excelentă de a petrece timp împreună cu cei mici. Ca un bonus, ele oferă totodată numeroase oportunităţi de învăţare. Acestea satisfac nevoile competitive ale copiilor, dar şi dorinţa de a stăpâni noi abilităţi şi concepte, precum:
- Recunoaşterea numărului şi a formei
- Gruparea şi numărarea
- Recunoaşterea şi citirea literelor
- Percepţia vizuală şi distingerea culorilor
- Coordonarea ochilor cu braţele şi îmbunătăţirea dexterităţii.

Jocurile nu trebuie să fie neapărat academice pentru a fi educative. Chiar şi numai în virtutea jocului, cu ajutorul unui board game copiii capătă abilităţi sociale importante, cum ar fi comunicarea verbală, lucrul în echipă, răbdarea, dar şi bucuria de a interacţiona cu ceilalţi participanţi ai jocului. Totodată, jocurile de masă pot dezvolta capacitatea de concentrare a celor mici, stimulându-le atenţia şi încurajând o spiritul de competiţie într-un mod interesant şi distractiv.

Jocurile de societate: lecţia despre câştig şi pierdere

Copiii iau jocul în serios, deci este important ca ei să fie îndrumaţi pe parcursul competiţiei. Atunci când simt că vor pierde, copiii noştri devin trişti, iar imediat ce piesă lor de joc avansează, ei se bucură. De fapt, mesajul inerent al jocurilor de societate este: “Nu renunţa!” - tocmai pentru că norocul se poate schimba într-o clipă, în bine sau în rău, după doar câteva mişcări. Prin urmare, jucând diverse tipuri de board games alături de copiii tăi, îi ajuţi să păstreze bucuria de a se juca şi să gestioneze neplăcerile pe care le resimt atunci când pierd.
Pe de altă parte, pentru copiii aflaţi în perioada vârstei de 3-5 ani, câştigul este esenţial deoarece îi face să simtă un sentiment de încredere, mai mult sau mai puţin conştientizat de către cei mici. Deci, în general, este bine să îi ajuţi să câştige la aceste jocuri. De-abia începând de la vârsta de 6 ani, copiii ar trebui să înceapă să internalizeze regulile de fair-play care sunt necesare în orice joc.

Top 3 cele mai cunoscute jocuri de masă pentru copii (şi nu numai!)

Există foarte multe jocuri de masă distractive şi interesante, dintre care următoarele 3 sunt cele mai cunoscute:

Nu te supăra, frate!
Acesta este un joc de masă atât pentru copii cât şi pentru adulţi şi poate fi jucat în 2-4 jucători. Fiecare dintre jucători este stăpân pe 4 pioni, pe care trebuie să îi aducă la “finish”, înaintând pe traseu în funcţie de numărul dat cu zarul.

Catan
Cel mai îndrăgit joc de societate este cu siguranţă Catanul. Un joc de Catan durează aproximativ 70 de minute, poate avea 3 sau 4 jucători şi reprezintă o adevărată provocare întrucât stimulează lupta pentru terenuri şi resurse. Cel mai puternic să câştige!

Dixit
Un joc de masă foarte bun pentru dezvoltarea abilităţilor de comunicare ale copiilor este Dixit. Regula jocului presupune că, la fiecare tură, un alt jucător să fie povestitorul şi să aleagă una dintre cele şase cărţi cu imagini, pe baza căreia să spună o propoziţie. Mai departe, ceilalţi jucători trebuie să facă anumite corespondențe, pentru a primi puncte.

Sursa foto: http://images.wisegeek.com

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.