Joi, 07 Decembrie 2017 10:26

Bugete mai mari cu 30% pentru Senat și Camera Deputaților, în 2018

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2018, care vor fi transmise spre dezbatere și adoptare Parlamentului. Pe lângă sumele alocate ministerelor, acestea prevăd și fondurile pentru Administrația Prezidențială, Senat și Camera Deputaților. În toate cele trei cazuri, anul viitor vor fi alocați mai mulți bani, majorările față de 2017 fiind cuprinse între 20 și 30%. Valoric, cea mai mare creștere este înregistrată la Camera Deputaților, care anul viitor va primi un buget de 436,2 milioane lei, cu 29,6% mi mult decât în 2017.

Senatorii beneficiază, însă, de cea mai mare creștere procentuală, urmând să aibă un buget de 196 de milioane de lei, cu 30,3% mai mare decât în acest an.

De bugetele majorate se vor bucura, alături de colegii lor, și parlamentarii care s-au remarcat doar prin ... tăcere sau absențe. O analiză întocmită de Libertatea, în vară, după prima sesiune din Legislativ, arăta că șase deputați din totalul de 464 de parlamentari au luat cuvântul în plen doar la preluarea mandatului și nu au depus niciun proiect de lege sau vreo interpretare sau întrebare la adresa Guvernului. Alți 42 de deputați au vorbit doar la depunerea jurământului de credință, în luna ianuarie. 13 senatori luaseră cuvântul o singură dată, de la tribuna forului.

Unii au tăcut mâlc, alții nici n-au dat pe la serviciu. Un raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP), citat de jurnalul.ro, în luna august, arăta că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au lipsit la trei sferturi din şedinţele celor două foruri din prima parte a acestui an. “La Camera Deputaților – în prima sesiune a anului 2017 (incluzând și ședințele din luna ianuarie, dar și cele comune cu Senatul) au fost 58 de ședințe de plen. Doar la 24% (14) dintre acestea a participat și președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, majoritatea acestor ședințe fiind conduse de către deputatul Petru Gabriel Vlase, vicepreședintele Camerei Deputaților. Din aprilie 2017, ședințele sunt conduse, de regulă, de către Florin Iordache, devenit vicepreședinte al Camerei Deputaților după plecarea din Guvern”, se arată în raport. Al doilea om în stat a participat doar la 16 dintre cele 63 de ședințe ale Senatului, iar cele mai multe dintre acestea au fost ședințe comune cu Camera Deputaților, notează IPP. În absenţa lui Tăriceanu, peste 10 ședințe ale Senatului au fost conduse de senatorul PSD Claudiu Manda, iar altele de senatorii Niculae Bădălău (PSD) şi Mihai Goţiu (USR), în calitate de vicepreşedinţi ai Senatului.

Bugetul Administrație Prezidențiale cunoaște o creștere de 20,7%, ajungând astfel la 57,6 milioane de lei.

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.