Marți, 13 Februarie 2018 11:37

Măsură împotriva dublului standard alimentar în UE

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se conturează o primă măsură în scandalul alimentelor cu dublu standard: producătorii vor fi obligaţi să prezinte reţetele pe care le folosesc pentru fiecare ţară în care îşi vând marfa. Astfel, consumatorii din ţările din est vor şti de la bun început dacă primesc sau nu produse de calitate mai slabă decât cei din vestul Europei. Propunerea este discutată deocamdată în Parlamentul European.

În disputa alimentelor cu dublu standard s-a conturat ideea de a cere fabricanţilor să prezinte rețetele produselor pe care le vând în fiecare dintre ţările Uniunii. Aşa se va afla direct dacă un produs este diferit în România faţă de Germania, de exemplu.

„Dacă există o suspiciune că producători din vest ar face ştifturi pentru ţările din estul Europei mi se pare absolut normal să declare dacă reţeta pe care o folosesc pentru acelaşi produs este identică sau de ce nu este identică“, a spus Sorin Minea, președinte Federația Romalimenta.

Este, de fapt, o problemă de siguranţă alimentară, care poate afecta sănătatea consumatorilor.

„Pentru orice persoana care are afecțiuni de sănătate, că e diabet, că e intoleranță la gluten este important să cunoască exact compoziția unui produs alimentar ca să-și poată calcula cât din anumite ingrediente consumă într-o zi“, a arătat Denisa Duță, cercetător la Institutul de Bioresurse alimentare

Măsura, propusă deja în Parlamentul European, va presupune teste şi analize comparative în 16 state. Peste două milioane de euro ar urma să fie cheltuite cu studii și proceduri doar  anul acesta.

Pentru România, o astfel de măsură ar fi binevenită, mai ales că importurile de alimente sunt în creştere. Anul trecut au depăşit 6,5 miliarde de euro

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.