Miercuri, 16 Mai 2018 14:01

Faptele de conflict de interese sau incompatibilitate la demnitari se prescriu după 3 ani

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect inițiat de PSD pentru modifcarea unei legi din 2003. Noutatea constă în faptul că faptele comise de cei aflaţi în funcţii publice care duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu la trei ani de la data comiterii lor.
"Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil", este una dintre prevederile adoptate miercuri, scrie Mediafax.
Proiectul legislativ al social-democraţilor mai stipulează că: "primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti".
O altă modificare efectuală la Legea 161/2003 prevede că: "starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate".
Proiectul merge la președintele României, pentru promulgare.

Foto cu caracter ilustrativ

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.