Miercuri, 11 Iulie 2018 15:58

Bilanţ sindicate: Peste 1 milion de salariaţi au rămas cu salarii mai mici după „revoluţia fiscală“

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproximativ 1,1 milioane de angajați au salariile diminuate ca urmare a aplicării revoluției fiscale, adică a transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Aceasta este concluzia la care ajunge o analiză prezentată de Blocul Național Sindical (BNS) pe baza datelor oficiale ale Inspectoratului de Muncă. Datele studiului sunt raportate la sfârșitul primului trimestru al acestui an, momentul până la care a fost prelungit termenul de înscriere a contractelor de muncă la registrul național al salariaților. Studiul a fost realizat doar pentru ccompaniile din sectorul privat.

În profunzime, cei 1,1 milioane de salariați care au avut veniturile diminuate se împart astfel: aproximativ 170.000 de salariați au suportat integral transferul de contribuții, iar aproximativ 970.000 au suportat doar parțial din salariile lor transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Chiar autorii analizei arată că salariații aflați în această situație sunt angajați în întreprinderi mici și mijlocii. Ceea ce pune într-o altă lumină analiza. Este foarte posibil ca o parte importantă din cei cărora, pe hârtie, li s-au diminuat salariile, de fapt să fi ales reducerea costurilor firmei. Adică, să se fi orientat către micșorarea salariilor pe hârtie, dar în realitate să fi găsit o formulă de compensare a salariului în plic. Astfel, o parte dintre întreprinzătorii mici și mijlocii au trecut la plata angajaților, chiar și parțial, la negru sau la gri. Cu atât mai mult cu cât, o parte imporatntă din micii întreprinzători sunt angajați chiar la firma lor.

De fapt, așa cum s-a anticipat, micii întreprinzători au profitat de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat pentru a reduce cheltuielile firmei.

La fel s-a anticipat că, în pofida declarațiilor reprezentanților guvernului, nu toate companiile cu capital privat vor crește salariile nete ale angajaților. Ceea ce s-a și întâmplat, după cum vedem în rezultatele studiului.

Dar să nu îi uităm nici pe cei aproximativ 600.000 de angajați care în locul creșterii salariului brut au primit bonusuri care să le compenseze reducerea salariului net. Este previzibil ca aceștia să fie angajații companiilor multinaționale, care au aplicat această metodă a acordării de bonusuri în locul creșterii salariilor brute. Problema a rămas, însă, nerezolvată. Pe de o parte, de către Parlament care nu a transformat nici până astăzi Ordonanța în lege. Pe de altă parte, companiile au aplicat această soluție de compromis a acordării de bonusuri în locul creșterii salariului brut.

Sintetic vorbind, jumătate din companiile private au operat modificări ale contractelor de muncă, în sensul creșterii valorii brute a salariilor, în timp ce un sfert din firme au ignorat efectele legii, în sensul că nu au modificat nici măcar un contract de muncă.

Iată și situația numărului de contracte de muncă ale angajaților din sectorul privat: 44% dintre ele au fost modificate ca urmare a faptului că erau încheiate pentru salariul minim, iar creșterea salariului minim a obligat companiile să opereze modificările legale, 26% din contractele de muncă au crescut cu cel puțin 20%, tocmai pentru a compensa transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, 13% din contracte au înregistrat creșteri de salarii mai mici de 20 de procente și, în fine, 17% din contractele de muncă au rămas nemodificate.

Dincolo de statistici, trebuie remarcat, din nou, numărul de angajați care lucrează cu salariul minim. Este, de altfel, o particularitate a economiei românești la nivel european. Este, de fapt, o anomalie care are o serie de explicații, care încep cu economia gri și se termină cu valoarea adăugată mică produsă de multe companii românești. Cert este că studiul sindicatelor arată că toate anticipările făcute pentru aplicarea Ordonanței 79 din 2017 au devenit realitate. Sectorul privat a acționat în funcție de calculele sale și nu de îndemnurile politicienilor.

Sursa: RFI.ro

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.