Miercuri, 16 Mai 2018 14:48

Descoperire istorică la Satu Mare. Cetatea Sătmarului, readusă la lumină

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Descoperire istorică în Satu Mare. Un turn de apărare al Cetății Sătmarului a fost readus la lumină după aproape trei secole. Săpăturile arheologice din ultimele luni au confirmat localizarea precisă a vechii Cetăți, despre care existau până acum doar bănuieli, dar și materialele folosite la construcția ei: țăruși, nuiele și pământ.

Cetatea Sătmarului a fost construită în anii 1560 și a funcționat până în anii 1720. La aproape trei secole distanță, zona a devenit astăzi un șantier arheologic, relatează Digi 24. Statutul cetăţii Sătmarului era unul special, spun istoricii. Pe lângă rolul de fortificaţie în faţa avansării Imperiului Otoman, construcția a reprezentant și o cetate de graniţă între Regatul Ungariei şi Principatul Transilvaniei, mai notează sursa citată.

"Descoperirea este extrem de importantă pentru că nu au existat până acum date despre cetate. Ne bucurăm că acestea pot fi studiate pentru prima dată în cadrul unei săpături arheologice sistematice", spune dr. Liviu Marta, managerul Muzeului de Istorie Satu Mare.

La săpături participă trei arheologi de la Muzeul Județean de Istorie Satu Mare. Lavinia Brândușan este unul drintre ei: "Eu desenez complexele și profilele care ne ies în săpătură și, din materialele pe care le colectăm, le inventariez."

Până acum, săpăturile efectuate pe o suprafață de 1000 de metri pătrați, la o adâncime de aproximativ 2 metri, au scos la lumină peste 200 de țărusi de lemn de esență tare, dar și o serie de vase de ceramică și nu numai.

Vezi VIDEO pe digi24.ro!

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.