Luni, 13 Noiembrie 2017 11:37

Proiectul UDMR privind liberarea condiţionată, adoptat de Senat: Se revine la reducerea pedepsei cu câte 20 de zile pentru fiecare carte scrisă în închisoare

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul de lege al UDMR, depus în luna martie în Parlament, prin care se propune relaxarea condiţiilor de liberare condiţionată, a fost adoptat de Senat.

Proiectul prevede ca cei condamnaţi pot ieşi mai repede din închisori prin micşorarea fracţiilor de pedeapsă - se adoptă tacit luni de catre Senat, urmând să ajungă în Camera Deputaţilor, for decizional, în forma depusă de iniţiatori. De pildă, în cazul condamnaţilor care au împlinit vârsta de 60 de ani (cazurile Voiculescu – 70 de ani, Vântu - 61 de ani), se va putea dispune liberarea condiţionată dupa efecturarea unei treimi din pedeapsă, faţă de jumătate cum este în prezent, dacă proiectul este adoptat.

O altă modificare substanţială se referă la judecarea cererii de liberare condiţionată. În prezent, pentru ca un deţinut să poată fi liberat condiţionat, cererea trebuie aprobată de o instanţă, care nu are un termen de judecată. Potrivit noilor reguli, decizia este luată de la instanţă şi mutată la judecătorul de supraveghere a privării de libertate, în termen de trei zile de la formularea cererii de către deţinut.

Sorin Dumitrascu, expert în problemele penitenciarelor si fost director ANP, a declarat pentru HotNews.ro, că mutarea deciziei de la instanţe la un singur om (judecătorul de supraveghere) este o schimbare de legislaţie riscantă.

„Problema ar fi că intervenţiile şi presiunile sunt infinit mai uşoare“, explică Dumitraşcu. În opinia lui, şi impunerea unui termen de trei zile pentru pronunţarea unei decizii este „absolut nerealista“. „Liberarea condiţionată nu este un drept al deţinutului. De acord că e bine să îi scoatem din penitenciare pe cei care dau dovezi că se schimbă, dar nu e în ordine ca să se ajungă la ideea că liberarea condiţionată ar fi un drept“, afirma fostul şef ANP. 

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.