Luni, 08 Ianuarie 2018 15:19

Discuţii aprinse în PSD. Soarta Cabinetului Tudose ar putea fi decisă azi

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ședința conducerii extinse a PSD a început, luni, în jurul orei 14:00. Potrivit surselor, Liviu Dragnea le-a spus apropiaţilor că se gândeşte să-l dea jos pe premierul Mihai Tudose. Discuţia de la finalul anului trecut nu s-a încheiat cu o concluzie clară. Sunt voci în partid care cer şi restructurarea Guvernului şi Congres Extraordinar. Nu e exclusă nici modificarea Statutului PSD: partidul vrea să fie mai îngăduitor cu cei anchetaţi penal. Oficial, se spune că liderii vor decide la această ședință cu cine o înlocuiesc pe Doina Pană la conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor, după ce ministrul și-a dat demisia din motive de sănătate.

A sosit la sediul PSD și premierul Mihai Tudose. Întrebat, dacă susţine o restructurare a Guvernului, premierul Mihai Tudose a afirmat: „Îmi menţin părerea“.

În opinia sa, este necesară o restructurare a Guvernului, idee susţinută de mai mulţi social-democraţi, printre care Nicolae Bădălău şi Marian Oprişan, dar respinsă de alţii, care spun că este nevoie de continuitate la nivelul Guvernului şi că nu este momentul acum ca „PSD să înceapă cu restructurarea“.

Înaintea şedinţei PSD, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit la Palatul Victoria, cu mai mulţi miniştri membri ai PSD şi cu lideri locali ai partidului, între care Marian Oprişan, Adrian Ţuţuianu, Marcel Ciolacu, Felix Stroe.

Rând pe rând, liderii PSD au ajuns la sediul partidului. Liviu Dragnea a venit zâmbitor și părând încrezător. Nu a fost prea darnic în declarații. „Vorbim după CEx”, le-a spus Liviu Dragnea jurnaliștilor.

Întrebat dacă îi e teamă că-și va pierde funcția la un congres extraordinar și dacă se impune convocarea unui congres extraordinar, liderul PSD a răspuns laconic, din ușă, că nu.

Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a spus, la sosirea la sediul PSD, că partidul deţine guvernarea şi are mari responsabilităţi şi despre acest lucru trebuie vorbit în şedinţă, el susţinând că este nevoie de o „restructurare totală“.

La rândul său, senatorul Ecaterina Andronescu a spus că este dreptul premierului să ceară restructurarea Guvernului şi a subliniat că nu acceptă ca în PSD să existe „grupuri contondente“. 

La sfârşitul anului trecut, la o întâlnire de taină la care au participat doar greii PSD, Liviu Dragnea le-a spus colegilor de partid că este nemulţumit de Mihai Tudose.

Niculae Bădălău, preşedinte executiv al PSD: „S-ar dori o nouă arhitectură a Guvernului. Ne dorim un Guvern mai suplu. Probabil, undeva la 16 sau 17 ministere”.

Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD: „Este foarte posibil ca primul ministru Tudose să vină cu o propunere în CEX. Dacă nu acum, săptămânile viitoare, privind restructurarea Guvernului“.

Deşi se feresc să vorbească deschis despre remaniere, unii social-democraţi lasă să se înţeleagă că ştiu mai mult decât vor să spună.

Comitetul Executiv ar trebui să decidă şi dacă e nevoie de un Congres extraordinar. Şi în această chestiune, părerile sunt împărţite.

Niculae Bădălău, preşedinte executiv PSD: „Cred că un Congres ar face bine sănătăţii partidului”.

Liviu Pop, ministrul Educaţiei: „Nu cred că astăzi este nevoie de un Congres extraordinar al Partidului Social Democrat”.

Sursa: Digi24

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.