Joi, 22 Martie 2018 10:34

Dezvăluiri: Firma acuzată că a preluat ilegal date personale pentru campaniile electorale ar fi acţionat şi în România

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scandalul legat de Cambridge Analytica - firma acuzată că a folosit date personale ale utilizatorilor Facebook pentru a permite crearea unor mesaje electorale ţintite în funcţie de preferinţele alegătorilor, sprijinind campania în urma căreia Donald Trump a devenit preşedintele Statelor Unite - ajunge şi în România. Nu este exclus ca, în ţara noastră, Cambridge Analytica să fi activat prin intermediul unui subcontractor, a declarat, la Digi24, consultantul britanic Rupert Wolfe Murray.

Rupert Wolfe Murray fusese contactat, în 2016, de un oficial al Cambridge Analytica, Mark Turnbull, care îi propunea să lucreze pentru PSD, la campania electorală pentru alegerile parlamentare din acel an. Mai exact, să formeze o echipă de două persoane, să ofere sfaturi și asistență pe timpul campaniei electorale, timp de două-trei luni, notează Digi 24Am zic că nu lucrez pentru partide politice, mai ales în România. Am lucrat acolo 17 ani, nu vreau să-mi stric reputația”, și-a motivat consultantul refuzul.

Rupert Wolfe Murray a povestit la Digi24 că, după izbucnirea scandalului cu colectarea de date personale, i-a scris lui Mark Turnbull și l-a întrebat dacă, în cele din urmă, s-a mai implicat în campania electorală din România. „Și a zis: nu, nu am lucrat sub numele Cambridge Analytica. Dar alții au zis că ei folosesc foarte multe firme-capcană, cu alte nume. Faptul că ei nu au lucrat sub numele Cambridge Analytica nu înseamnă că nu au lucrat sub alte nume”, a declarat consultantul britanic.

PSD susține, într-un comunicat de presă, că nu a lucrat și nici nu a solicitat o colaborare cu Cambridge Analytica.

Studierea profilelor de pe reţelele de socializare reprezintă, din punct de vedere legislativ, o zonă gri, probabil încă insuficient legiferată, însă există numeroase voci care contestă modul în care ar fi acţionat această societate, vorbind despre o posibilă încălcare a legislaţiei privind protejarea datelor cu caracter personal. În linii mari, informaţiile apărute în ultimele zile arată că această societate ar fi studiat informaţiile pe care oamenii le publică în mod voluntar pe aceste reţele, le-ar fi folosit listele de prieteni, creând pe baza acestor informaţii un profil al alegătorilor şi, mai departe, ajutând la realizarea unor mesaje electorale "ţintite" în funcţie de preferinţele oamenilor.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.