Joi, 17 Mai 2018 16:06

Răzvan Prişcă (PNL Prahova): Guvernul vrea să acopere deficitul bugetar cu banii de la fondul privat de pensii | VIDEO

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Partidul Naţional Liberal a lansat joi, la nivel naţional, o petiţie pentru menţinerea Pilonului II de pensii, cel dedicat aşa-zisei pensii private obligatorii, liberalii afirmând că actuala guvernare PSD-ALDE încearcă o "naţionalizare" a banilor strânşi în acest fond pentru a acoperi deficitul bugetar actual. Deputatul de Prahova Răzvan Prişcă a susţinut o conferinţă de presă în care a discutat despre tentativa guvernanţilor, istoricul acestui proiect, randamentul fondului de pensii administrat privat şi deficitul bugetar actual, afirmând că măsurile fiscale luate în ultimul an au dus la creşterea cheltuielilor pe care statul e obligat să le facă şi că reprezentanţii coaliţiei PSD-ALDE încearcă să acopere acest deficit din banii strânşi de români în fondul de pensii administrat privat. El a amintit că primele discuţii despre această "naţionalizare" au apărut în urmă cu un an şi că, pe parcurs, guvernanţii au negat această intenţie "vehement" şi în unele cazuri "violent".

"Anul trecut, iniţiativele fiscale ale coaliţiei PSD-ALDE au dus la mărirea cheltuielilor bugetare cu o pondere uriaşă, practic cheltuiala publică a crescut, peste noapte, cu 30 de miliarde de lei, fără să crească sursele de venit. Evident, a apărut o problemă, iar colegii din majoritate au ales să taie investiţiile publice până aproape de zero. Anul trecut, au fost în buget vreo două miliarde de euro pentru investiţii publice, din care s-au realizat doar câteva sute de milioane. Investiţiile publice s-au rezumat la renovări, la intervenţii în cazuri de urgenţă, dar nu am văzut un proiect mare, un spital, o şcoală construită de la zero, o autostradă, un aeroport, nimic. Şi chiar şi aşa, au avut în 2017 un deficit destul de mare, pe care l-au acoperit printr-o ghiduşie fiscală, în sensul că s-au gândit să scoată din toate companiile de stat tot ce însemna dividende şi provizioane, adică tot ce însemna bani pe care companiile publice i-au pregătit, doi ani, trei ani, cinci ani, pentru investiţii. Banii aceia au fost luaţi şi duşi la gaura neagră a bugetului", a afirmat deputatul Răzvan Prişcă, în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi la sediul PNL Prahova.

Parlamentarul liberal susţine că în fondul de pensii din Pilonul II s-au strâns, în cei zece ani de la lansare, circa nouă miliarde de euro, sumă "foarte tentantă" pentru guvernanţi. "Anul acesta, pentru că lucrurile încep să alunece pe o pantă, au nevoie de şi mai mulţi bani. Şi atunci, această oportunitate dacă vreţi să-i spunem aşa, de a obţine nouă miliarde de euro, adică aproape 20% din bugetul anual al României, peste noapte şi foarte uşor, este foarte tentantă. Datorită reactivităţii partidelor de opoziţie, dar şi a oamenilor - pentru că banii din fondurile private de pensii sunt în proprietatea fiecărui cetăţean care contribuie - lucrurile au fost rostogolite şi amânate. Dacă, la începutul anului trecut, colegii din majoritate au reacţionat chiar violent şi au dat amenzi companiilor care vorbeau despre aşa ceva, au atacat colegii din opoziţie care vorbeau despre aşa ceva, în vară deja lucrurile au fost mai nuanţate, iar în toamna anului trecut prin OUG 85/2017 au redus procentul de contribuţie de la 5,1% la 3,75%", a mai precizat deputatul Răzvan Prişcă.

Acesta a anunţat că PNL va amplasa în toate oraşele mari din ţară corturi de informare, unde vor fi prezentate informaţii despre Pilonul II şi unde oamenii interesaţi vor putea să semneze petiţia. Documentul poate fi găsit, încă de pe acum, şi pe pagina de internet a formaţiunii politice, la adresa www.pnl.ro/petitie, a mai precizat parlamentarul.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.