Joi, 02 August 2018 14:16

Ludovic Orban despre revizuirea sentinţelor: Tudorel Toader îi pregăteşte lui Dragnea o amnistie mascată, prin ordonanţă de urgenţă

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a criticat propunerea făcută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vizând revizuirea sentinţelor penale din dosarele care s-au bazat pe interceptări ale SRI, liderul liberal afirmând că ministrul îi pregăteşte lui Liviu Dragnea ”o amnistie mascată, prin ordonanţă de urgenţă”.

”Declaraţia ministrului privind intenţia de a emite o ordonanţă de urgenţă referitoare la revizuirea unor condamnări definitive arată o dată în plus preocuparea exclusivă a actualului ministru al Justiţiei de a identifica tertipurile legale necesare pentru a servi interesele unor persoane certate cu legea”, susţine liderul PNL, potrivit News.ro. Ludovic Orban menţionează că revizuirea a făcut obiectul modificărilor aduse Codului de Procedură Penală, aflate în momentul de faţă în analiza Curţii Constituţionale, la solicitarea PNL, iar intervenţia prin ordonanţă de urgenţă în această speţă neagă rolul constituţional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare. ”De asemenea, este o dinamitare a principiului securităţii raporturilor juridice în societate, având în vedere că toţi cei condamnaţi în ultimii 15-20 de ani vor avea ocazia să ceară anularea condamnărilor, cu riscul supraaglomerării şi blocării instanţelor de judecată”, subliniază Orban.

Preşedintele PNL mai precizează că este atributul instanţelor de judecată de a stabili, de la caz la caz, măsura în care probatoriul este sau nu valabil, respectiv de a înlătura acele probe considerate nelegale.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Tudorel Toader propune revizuirea sentinţelor penale din dosarele bazate pe interceptări sau protocoale cu SRI

”În prezent această cale de contestare este posibilă şi a şi fost utilizată, atât în privinţa «protocoalelor», cât şi în privinţa «interceptărilor». Nu este rolul Guvernului de a judeca în locul judecătorilor în ce măsură probatoriul este legal sau ilegal, ci a instanţelor de judecată în fiecare caz în parte. În aceste condiţii, emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă de tipul celei invocate de ministrul Justiţiei reprezintă un abuz fără precedent, fiind o reglementare care nu beneficiază de filtrul necesar al Curţii Constituţionale. Somăm Guvernul să se abţină din a promova o astfel de ordonanţă de urgenţă, iar în caz contrar PNL se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza Curtea Constituţională”, mai declară Ludovic Orban.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.