Joi, 02 August 2018 14:29

Tăriceanu: Foarte utilă iniţiativa ministrului Toader privind revizuirea sentinţelor date în baza interceptărilor nelegale

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că iniţiativa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a propune Guvernului spre adoptare o ordonanţă de urgenţă pentru revizuirea condamnărilor în baza interceptărilor ilegale este foarte utilă, liderul ALDE argumentând că "şi cei vinovaţi au dreptul la un proces corect".

"Anunţul făcut de ministrul Tudorel Toader nu face decât să aducă în plus, din partea unei persoane care are autoritatea funcţiei ministeriale dar şi autoritatea profesională, în atenţia noastră faptul că actul de justiţie în România a fost profund şi grav viciat din cauza practicilor ilegale de ascultare a telefoanelor (...), lucru care este inacceptabil şi inimaginabil într-o ţară democratică, membru al UE. Suntem un caz unic în Uniunea Europeană în care asemenea practici s-au dezvoltat în ultimii ani în timp ce eforturile oficiale pe care le făceam în parteneriat cu Comisia Europeană erau către întărirea statului de drept. Aceste lucruri care s-au întâmplat în România au afectat profund noţiunea de stat de drept şi încrederea cetăţenilor. Prin urmare, cred că iniţiativa ministrului este foarte utilă, foarte bine venită pentru că, până la urmă, putem să spunem următorul lucru: chiar şi cei care sunt vinovaţi (...) au dreptul la un proces corect. Nu mai vorbim de cei care probabil au fost condamnaţi pe nedrept, ilegal, fără să se ţină cont de normele de procedură penală şi de tot ceea ce prevede legislaţia aferentă", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seara, la Antena 3, că va propune în Guvern adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să dea posibilitatea celor ce au fost condamnaţi "pe nedrept", în baza protocoalelor secrete sau a unor interceptări nelegale, să solicite unui judecător revizuirea sentinţei.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Tudorel Toader propune revizuirea sentinţelor penale din dosarele bazate pe interceptări sau protocoale cu SRI

Ludovic Orban despre revizuirea sentinţelor: Tudorel Toader îi pregăteşte lui Dragnea o amnistie mascată, prin ordonanţă de urgenţă

Propunerea lui Tudorel Toader e contestată de către preşedintele PNL, Ludovic Orban, care a argumentat că măsura ar urmăru favorizarea unor persoane certate cu legea şi că, prin eventuala adoptare a unei ordonanţe, Guvernul s-ar substitui puterii judecătoreşti.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.