Vineri, 14 Septembrie 2018 12:21

Surse: Dragnea, dispus să renunţe la şefia PSD. Paul Stănescu ar putea prelua conducerea partidului

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a anunțat că este dispus să își dea demisia, dacă i se va cere acest lucru de către colegi. Președintele PSD și al Camerei Deputaților a făcut acest anunț în ședința la care au participat primarii de sectoare, premierul Viorica Dăncilă și o parte dintre miniștri, potrivit unor surse din partid, citate de Digi24. Anunțul liderului PSD vine după informațiile conform cărora mai mulţi lideri judeţeni ai PSD au semnat o scrisoare comună prin care cer demisia lui Liviu Dragnea de la șefia partidului, dar și din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Aceleaşi surse mai anunţă că scrisoarea ar urma să fie depusă vineri, semnatarii solicitând convocarea Comitetului Executiv al partidului, for care, conform statutului, nu poate decide schimbarea preşedintelui, dar poate convoca Congresul PSD, în care se pot pune în discuţie şi astfel de teme.

... şi din 28 s-au făcut 33

Telegrama anunţa, joi, că potrivit unor surse din PSD există mai mulţi lideri judeţeni care ar fi solicitat schimbarea din funcţie a lui Liviu Dragnea. În prima fază, se vorbea despre 20 de semnatari, pentru ca, puţin mai târziu, să se ajungă la un număr de 28. Vineri, ultimul bilanţ vorbea despre 33 de lideri judeţeni care cer demisia preşedintelui de partid, asta după ce, joi seară, apăruse şi informaţia că unii dintre semnatarii iniţiali s-ar fi retras.

În tabăra celor nemulţumiţi sau care au intrat în conflict cu Liviu Dragnea se numără liderii organizaţiilor din Giurgiu, Vaslui, Brăila, Constanţa, Dâmboviţa, Bucureşti, Ilfov, Olt, Vrancea, Argeş, Buzău, Caraş Severin, Timiş şi a trei organizaţii de sector din Bucureşti, mai notează Digi 24.

Liviu Dragnea a precizat în repetate rânduri că va pleca din fruntea partidului dacă nu va mai avea sprijinul colegilor din PSD. În 2017, după ce premierul de la acea vreme, Sorin Grindeanu, i-a cerut demisia, Liviu Dragnea declara că a vorbit cu colegii din CEx și că nu se pune problema unei demisii. Iar în martie 2018, la Congresul PSD, aflat pe scenă, cerea şi primea reconfirmarea în funcţie printr-o metodă folosită mai degrabă la stand up comedy, prin aplauzele participanţilor.

Vicepremierul Paul Stănescu, omul din umbră?

"Adevărul" a publicat joi seară în ediţia electronică o analiză inedită a relaţiei dintre Liviu Dragnea şi actualul vicepremier Paul Stănescu, dând de înţeles că, potrivit surselor din partid, aşa-zisul baron de Olt, văzut ca un apropiat al lui Dragnea, ar fi fost cel care a declanşat procedurile de revocare şi tot el ar urma să îl înlocuiască în funcţia de preşedinte, asta după ce, anterior, se vorbea şi despre un soi de conducere colectivă, în care mai mulţi baroni să-şi împartă atribuţiile. Analiza urmăreşte ascensiunea lui Stănescu din ultimii ani, notând că acesta a fost printre principalii susţinători ai lui Dragnea în 2015 şi ulterior a devenit ministru al Dezvoltării şi vicepremier, în locul lui Sevil Shhaideh, tocmai datorită acestei relaţii şi a faptului că reuşea să se înţeleagă bine şi cu Dragnea, dar şi cu Mihai Tudose. Ca ministru al Dezvoltării - robinetul cu bani pentru primari - Paul Stănescu a aplicat reţeta lui Dragnea: le-a oferit resurse baronilor din teritoriu şi i-a atras de partea sa, iar influenţa tot mai mare pe care a căpătat-o a ajuns să-i salveze poziţia lui Dragnea în ianuarie 2018, când Mihai Tudose a forţat schimbarea ministrului de Interne, Carmen Dan, fidelă şefului PSD, moment în care Paul Stănescu a luat ţara la pas împreună cu Liviu Dragnea şi i-a convins pe baronii locali să trântească Guvernul Tudose, mai notează Adevărul.

Ca o explicaţie pentru schimbarea radicală de direcţie, sursele citate de "Adevărul" vorbesc despre o presiune uriaşă din partea liderilor locali pentru adoptarea noii legislaţii în privinţa graţierii şi amnistiei, care pe mulţi i-ar scăpa de probleme. Deşi el însuşi interesat direct de acest demers, Liviu Dragnea este văzut ca o piedică în calea modificării legislaţiei în domeniul Justiţiei, acestuia reproşându-i-se că Guvernul nu va putea da ordonanţă de graţiere şi amnsitie atât timp cât el e şeful PSD, pentru că opinia publică asociază imediat demersul cu interesul său personal, să scape de dosare.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.